Internet kupovina: EU uvodi PDV i za jeftinu robu iz Kine

Evropska unija godišnje gube pet milijardi eura prihoda od PDV-a zbog neoporezivanja pošiljki male vrijednosti

0
4166
Istraživanje pokazalo da je 33,8% lica naručivalo ili kupovalo robe i usluge onlajn

Evropska komisija s početkom sljedeće godine uvodi porez na dodanu vrijednost za pošiljke izvan Evropske unije naručene putem interneta, vrijednosti do 22 eura, koje su do sada bile izuzete od oporezivanja. Najviše takvih pošiljki stiže iz Kine i SAD-a.
Dio je to većeg paketa mjera za poboljšanje sistema PDV-a i njegove naplate.
Zemlje članice EU-a prema procjenama koje je iznijela Evropska komisija godišnje gube pet milijardi eura prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrijednosti, a do 2020. godine ta bi se brojka popela na sedam milijardi eura.
Analiza stvarnih kupovina putem interneta pokazala je da čak 65 posto pošiljki iz ‘trećih zemalja’, odnosno nečlanica EU, nije bilo oporezovano. Također, procjenjuje se da oko 25 milijardi eura trgovine sa zemljama izvan EU nije obuhvaćeno porezom na dodanu vrijednost.
Evropska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu eura PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrijednosti.
Naime, primijećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrijednosti, do 22 eura, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Evropska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija, prenosi Index.hr.
Uvest će se i pravilo prema kojem će velike platforme za online kupovinu biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni izvan Evropske unije. To će se odnositi i na robu koja je već uskladištena u EU, a koja se nerijetko prodaje bez PDV-a kupcima na tržištu Evropske unije.