Počeo projekat Digitalni gradovi

Povezivanje gradova Zapadnog Balkana i Velike Britanije putem digitalne tehnologije

0
1417
Projekat Digital Cities, koji implementiraju British Council i britanska Vlada, predstavljen je u budvanskom hotelu Splendid

Projekat Digital Cities, koji implementiraju British Council i britanska Vlada, predstavljen je u budvanskom hotelu Splendid, što je u isto vrijeme bio i zvanični početak njegove realizacije.
Cilj projekta je povezivanje kreativnih centara i habova, startapa, malih i srednjih preduzeća iz kreativnih industrija, tehnologije i obrazovanja, ali i lokalnih samouprava gradova Zapadnog Balkana sa kolegama i partnerima iz Velike Britanije. Ovaj oblik povezivanja je istovremeno i početak buduće suradnje i zajedničkih projekata.
Projekat su predstavili Gavin Vesi, zamjenik šefa misije u Britansoj ambasadi u Crnoj Gori, i Larisa Halilović, direktorica British Council-a u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta ‘Digitalni gradovi’.
Jednodnevna konferencija pružila je učesnicima priliku da saznaju više o najnovijim trendovima u ovoj oblasti i primjerima dobre prakse iz Velike Britanije. Posebnu pažnju privuklo je predavanje koje je održao Džon Nubign, generalni direktor organizacije Creative England i jedan od pionira u razvoju kreativnih industrija.
Projekat ‘Digitalni gradovi’ doprinosi razvoju znanja i vještina u području strateškog i poslovnog razvoja, planiranja i umrežavanja, te stimulira kapacitete i vještine lidera digitalnih habova i kompanija. Predstavnici odabranih digitalnih centara će imati priliku da se povežu sa lokalnim samoupravama i razmene iskustva. Razvoj zajedničkih projekata sa partnerima iz Velike Britanije, koji rade u području digitalizacije gradskih uprava, obrazovanja i kreativnih industrija biće još jedna prednost ovog programa.
“Velika mi je čast smo u mogućnosti da realizujemo tako važan projekat, koji ima za cilj povezivanje odabranih kreativnih centara Zapadnog Balkana sa kreativnim centrima iz Velike Britanije. Projekat će doprinijeti razvoju primjene digitalnih tehnologija, s naglaskom na inovacije u kreativnim industrijama te korištenje tehnologija u obrazovanju, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji“, izjavila je Larisa Halilović, direktorica British Council-a u BiH i direktorica projekta ‘Digitalni gradovi’.
Projekat ‘Digitalni gradovi’ trajaće do kraja marta, a učesnici će imati priliku da se ponovo sastanu od 21. do 24. februara 2018. u Srbiji. Tokom narednog susreta, fokus će biti na razvijanju kapaciteta organizacija i njihovom umrežavanju, uz prisustvo eksperata sa Zapadnog Balkana i iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Finale projekta, kom će prisustvovati svi učesnici, biće održano krajem marta u Velikoj Britaniji, dok će predstavnici kreativnih centara sa Zapadnog Balkana biti u prilici da posjete svoje kolege i partnere širom Engleske tokom cijelog trajanja programa.