Investicijski projekti iz Sarajeva i Goražda na Sarajevo Business Forumu

0
529
Ministarstvo privrede KS i BBI banka će omogućiti promociju 120 kompanija iz KS i BPK

Povodom prezentacije općinskih i privrednih projekata na predstojećem 11. Sarajevo Business Forumu 2022., danas je održana prezentacija predstavnicima općina Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, kao Strateški partner 11. SBF-a, omogućio je svim općinama iz Kantona Sarajevo (KS) i Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) da se predstave na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu. 120 kompanija sa ova dva kantona će imati, pored same prezentacije poslovanja i projekata, mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za ulaganje u našu zemlju kroz besplatno učešće na SBF-u.
“Danas smo u saradnji sa BBI bankom organizovali sastanak sa predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona, predstavnicima grada Goražda i lokalnih samouprava sa područja Kantona Sarajevo u cilju pripreme i organizacije projekata koje ćemo zajedno promovisati na 11. SBF. Ministarstvo privrede, kao strateški partner SBF-a, će ponuditi lokalnim samoupravama i predstavnicima BPK i grada Goražda da spremne projekte predstave domaćim i inostranim investitorima“, izjavio je Adnan Delić, ministar privrede u Vladi KS.
Tema ovogodišnjeg SBF-a je ‘Nearshoring – perspektiva za region’, te će fokus biti na proizvodno-prerađivačkim sektorima poput metalske, drvne, tekstilne, prehrambene industrije, te energetike, ali projekte mogu prijaviti i ostale industrije poput IT sektora, sektora turizma i ostalih industrija.
“Razvijene zemlje iz naše blizine kao što Italija, Njemačka, Austrija ili Švicarska, ali i druge države Zapadne Evrope su zasnivale svoje poslovanje i proizvodne kapacitete u dalekim zemljama.Dugi niz godina smo razgovarali o prebacivanju proizvodnje u BiH, što do ovog trenutka to nije bilo moguće. Trenutno su ekonomski tokovi promijenili ovakav način poslovanja i pokazuje se interes prema prebacivanju proizvodnje u bliže zemlje u Evropi, kao što je BiH. Naša infrastruktura je solidna, imamo dobru tehnologiju, što može ujedno biti i prekretnica za ekonomiju BiH“, izjavio je Nedžad Gušić, član uprave BBI banke.
Predstavnici općina koje su prisustvovale današnjem skupu su iskazale interes za učešćem sa vlastitim projektima na ovogodišnjoj konferenciji, a očekuju i uključivanje velikog broja privrednih subjekata koji će iskoristiti priliku za promociju i prezentaciju projekata na 11. SBF.
Općina Ilijaš je iskazala spremnost da prijave projekte koji su vezani za javno-privatno partnerstvo.
“Ovo je prilika da se kroz učestvovanje na SBF-u otvore neke druge linije koje znače obezbjeđenje određenih finansijskih sredstava ili novih tehnologija, te da se kroz rad samog Foruma prezentira lokalna privreda i omoguće dodatni ugovori ili aranžmani. U Ilijašu je razvijena metalska i drvna industrija, a razvija se i IT sektor“, izjavio je načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić.
Sarajevo Business Forum će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu, a online registracija učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.