Isplaćena dugovanja iz 2014. prema poljoprivrednicima u FBiH

0
916
Poljoprivrednicima je na usluzi i farmer portal

Isplata poljoprivrednicima po osnovu naslijeđenih dugovanja za proizvodnje iz 2014. godine okončana je 13. februara ove godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Vlada Federacije BiH na početku mandata zatekla je oko 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima. Polovina tih dugovanja odnosila se na proizvodnju, a ovom isplatom od 7,4 miliona KM taj iznos je u cijelosti saniran.
Već na nekoj od narednih sjednica pred ministrima Vlade FBiH naći će se program izmirenja obaveza iz ranijeg perioda do četvrtog kvartala 2017. godine, a za te namjene osigurana je posebna stavka u budžetu.
Tokom ove godine planirano je uspostaviti potpunu stabilizaciju plaćanja i ustanoviti fiksne rokove isplate.
Ovo ministarstvo poziva poljoprivrednike da nastave koristiti farmer portal i novu web stranicu putem kojih mogu dobiti sve potrebne informacije o ostvarivanju svojih prava, podnesenim zahtjevima, njihovoj obradi do same isplate poticajnih sredstava. Cilj tih aktivnosti, naglašeno je u saopćenju, jeste podrška poljoprivrednicima i povećanje transparentnosti prilikom isplate javnih sredstava.