Izgradnja mosta kod Gradiške trebala bi početi u trećem kvartalu

0
724
Međudržavni most na rijeci Save kod Gradiške (skica)

Nakon Ministarskog okruglog stola u okviru Međunarodnog prometnog foruma (ITF) u Leipzigu, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić se sastao s komesarkom Evropske unije za promet Violetom Bulc. Tom prilikom, Dalipagić je Bulc informirao o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za koji je EU našoj zemlji dodijelila grant u iznosu od 22 miliona eura, a koji bi, i pored određenih poteškoća u dinamici izgradnje, trebao biti završen do kraja ove godine.
Također, Dalipagić je informirao komesarku i o izgradnji međudržavnog mosta između Hrvatske i BiH na rijeci Savi kod Gradiške, za koji je BiH od Evropske unije dobila grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona eura. Do sada je, rečeno je, završen proces javne nabave te da će izvođač biti izabran uskoro, a u završnoj fazi je i izbor nadzora nad izvođenjem radova. Početak gradnje očekuje se u trećem kvartalu ove godine.
Dalipagić je zatražio od komesarke Bulc da organizira trilateralni sastanak koji bi ona vodila između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a u vezi s utvrđivanjem trase Jadransko-jonske autoceste kroz BiH, što je bio jedan od zaključaka sastanka održanog u Sarajevu.
Bulc se zahvalila Dalipagiću na informacijama o bitnim projektima koje finansira EU i izrazila očekivanje da će se projekti završiti u predviđenim rokovima, te obećala da će organizirati trilateralni sastanak najkasnije do septembra 2019. godine.