Izvjesno značajno povećanje penzija u FBiH u ovoj godini

0
465
Novalić, Drljača i Krnjić razgovarali s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić razgovarali su danas s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.
Na sastanku je zaključeno da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o PIO.
Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO uvršten je, nakon urgencije premijera Novalića, kao prva tačka prijedloga dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. februar ove godine. Pomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.
O preciznom iznosu uvećanja penzija još nije moguće govoriti jer se još čekaju tačni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.
“Trenutni ekonomski pokazatelji, iako moramo sačekati zvaničnu statistiku, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PIO u Domu naroda, dozvoljavaju nam da kroz redovno i vanredno usklađivanje značajno povećamo iznos penzija za nama veoma bitnu kategoriju stanovništva, za koju smo odlučili da ima našu posebnu pažnju”, rekao je premijer Novalić predstavnicima penzionera.
Resorni ministar je istakao da su prenzioneri prioritet Vladi FBiH, te da se to vidi i kroz Budžet i prioritet isplate penzija.
Predstavnici saveza penzionera su pozdravili konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna, te podsjetili da su te izmjene i dopune i ranije mogle biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri.
Još jedan od zahtjeva penzionera je bio da ne bude dug period od redovnog do vanrednog usklađivanja ove godine. Također su istakli da u budućem vremenu, a kada se za to stvore finansijski uslovi, treba raditi na povećanju rasta najnižih penzija.
Premijer Novalić je na sastanku, između ostalog, iznio i podatak da su prosječne penzije tokom ovog saziva Vlade FBiH dosad narasle za 15 posto, te da je 2015. godine bilo 385.000 penzionera, a da ih je sada 430.000.