JACDEC: Emirates najsigurniji veliki avioprevoznik na svijetu

0
523
Emirates ponovo prednjači na listi najsigurnijih velikih aviokompanija u svijetu

Emirates je ponovo zauzeo prvo mjesto na listi najsigurnijih velikih avioprevoznika u svijetu, a u Evropi titula je pripala nizozemskom KLM-u, izvijestio je Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC).
Vodeći avioprevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata nadmašio je s indeksom rizika 95,05 posto KLM, JetBlue i easyJet i ponovo osvojio prvo mjesto na listi 25 kompanija u istraživanju koje je JACDEC proveo za časopis Aero International.
JACDEC je prvi put objavio i regionalne liste, usporedivši vodeće avioprevoznike unutar četiri regije.
Emirates je na regionalnom nivou pao iza Etihad Airwaysa, koji također ima sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ali nije dovoljno velik da se plasira na globalnu listu.
U Evropi prvo je mjesto zauzeo KLM, a slijede Finnair, Air Europa, Transavia, easyJet i Norwegian.
Neki poznati avioprevoznici, poput Austriana, Eurowingsa i Condora, nisu ni ušli u evropski Top 25 budući da nisu prevezli dovoljno putnika ni ‘nakupili’ dovoljno kilometraže u 2021. godini, prenosi Hina.
Regionalne liste kreirane su u prvom redu zbog promijenjenog reda veličine koji se pomaknuo u korist brojnih avioprevoznika s jakim domaćim tržištima, poput Kine i SAD-a, objasnio je osnivač JACDEC-a Jan-Arwed Richter.
Na rezultate ovogodišnjeg istraživanja u većoj su mjeri utjecale avionske nesreće iz ranijeg perioda, s obzirom na pad prometa u pandemiji i tek skromno povećanje broja putnika u 2021.
Prije pojave nove varijante koronavirusa i ponovnog uvođenja ograničenja avioprevoznički sektor nagomilao je u pandemiji gubitke od ukupno 200 milijardi dolara, rekao je glavni direktor udruge avioprevoznika IATA Willie Walsh.
Samo u prošloj godini avioprevoznici su nagomilali 52 milijarde dolara gubitaka. U ovoj godini gubici bi se trebali osjetno smanjiti, na 12 milijardi dolara, a u 2023. kompanije bi ponovo trebale poslovati u plusu, kazao je Walsh.