Postignut dogovor o regulaciji kriptovaluta u EU

Evropski parlament i Vijeće postigli su dogovor o novim pravilima kojima bi se nadzirale kriptovalute, štitili njihovi korisnici te uveli standardi za očuvanje okoliša

0
122
MiCA će regulirati područja kritpoimovine koja nisu regulirana postojećim zakonima u EU

Nova evropska regulativa vezena uz kriptoimovinu i kriptovalute, Markets in Crypto-assets (MiCA) ima za cilj uvesti transparentnost, mogućnost nadzora te ukinuti anonimnost na kriptotržištima. Kao takva, već prilikom prvog predstavljanja podigla je mnogo bure u javnosti, pogotovo među kriptoentuzijastima, no čini se kako to neće spriječiti njezino donošenje.
Evropski parlament i Vijeće postigli su ove sedmice dogovor o novoj regulativi, a njezini ciljevi su, među ostalim: transparentno informiranje potrošača o rizicima i troškovima, održanje stabilnosti i integriteta tržišta, reguliranje javnih ponuda kriptoimovine, zaštitu od manipulacija tržištem, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. MiCA će, kažu, regulirati područja kritpoimovine koja nisu regulirana postojećim zakonima u EU.
Jedna od tema pregovora bili su i nezamjenjivi tokeni, NFT-i. Odlučeno je da će se u MiCA regulativu ugraditi odredbe koje će izuzeti od reguliranja NFT-e, ako se oni javnosti nude po fiksnoj cijeni. Kao primjer su navedeni NFT-i u obliku ulaznica za kino, digitalnih kolekcionarskih primjeraka vezanih uz odjeću ili pak oni koji se kupuju unutar videoigara. No, NFT-i koji služe kao financijski instrument ili se prodaju poput ostale kriptoimovine, trebali bi biti dodatno regulirani.
U roku od 18 mjeseci Evropska komisija bit će zadužena za pripremu sveobuhvatne procjene i, ako se to bude smatralo potrebnim, posebnog zakonodavnog prijedloga za stvaranje sistema za nezamjenjive tokene i otklanjanje novih rizika koji proizlaze iz takvog novog tržišta.

Strože prema stablecoinima

Nedavna kretanja na tržištima stablecoina još su jednom pokazala rizike u nedostatku regulacije, smatraju u EU. Iz tog razloga uredbom MiCA zaštitit će se potrošači tako što će od izdavatelja stabilnih kriptovaluta zahtijevati stvaranje dovoljno likvidne rezerve s omjerom 1/1 i dijelom u obliku depozita. Izdavatelj će tako morati osigurati minimalnu likvidnost.
Nadalje, Evropsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) nadzirat će sve stablecoine, pri čemu će prisutnost izdavatelja u EU-u biti preduvjet za svako izdavanje.
Evropsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) zaduženo je za stvaranje teksta nove evropske MiCA regulative. U njemu će pisati kako će se i koje institucije brinuti za transparentnost i sigurnost kriptovaluta te kako će se zapravo pratiti transakcije na tom tržištu. Naime, jedan od ciljeva MiCA-e je i učiniti sve transakcije kriptom transparentnima, pa čak i ako se radi o ‘privatnim’ plaćanjima, iz vlastitih digitalnih walleta korisnika.
Odlučeno je da će pružatelji usluga trgovanja kriptovalutama morati pratiti takve transakcije i verificirati identitete osoba koje u njima sudjeluju. Izuzetak će ipak biti za transakcije manje od hiljadu eura. Međutim, svako ko na privatni wallet primi, ili s njega pošalje, preko 1.000 eura, morat će potvrditi svoj identitet i dokazati da je upravo on stvarni vlasnik navedenog digitalnog novčanika. Izuzete od ovog pravila bit će transakcije s privatnog na privatni wallet, tj. one za koje nije potreban posrednik u obliku mjenjačnice ili berze kriptovaluta.
Dodatnu zaštitu potrošača osigurat će se i time što će MiCA zahtijevati da pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom poštuju stroge zahtjeve za zaštitu potrošača i odgovarat će ako izgube kriptoimovinu ulagatelja.

Nema zabrane PoW-a

Iako se spominjala u nekim ranijim verzijama, MiCA neće donijeti zabranu ‘proof of work’ rudarenja kriptovaluta, koje je i dalje dominantno i koristi se za verifikaciju transakcija u bitcoinu i ethereumu. Umjesto toga, sudionici na tržištu kriptoimovine morat će dostaviti informacije o svom ekološkom i klimatskom otisku.
Evropska komisija morat će u roku od dvije godine podnijeti izvještaj o utjecaju kriptoimovine na okoliš i uvođenju obaveznih minimalnih standarda održivosti, uključujući ‘proof of work’, pa će se o njemu odlučivati tek tada, piše Bug.hr.
Tekst MiCA-e, kada bude finaliziran, morat će na provjeru u Odbor za ekonomiju Evropskog parlamenta, a tek potom će moći biti izglasan na plenarnoj sjednici. Novi propisi mogli bi tako stupiti na snagu krajem ove ili početkom sljedeće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here