Jacek Olczak je novi generalni direktor Philip Morris Interationala

0
719
Jacek Olczak je također izabran i za člana Borda kompanije Philip Morris International Inc.

Na godišnjoj Skupštini akcionara održanoj 5. maja 2021. godine za novog generalnog direktora kompanije Philip Morris International Inc. (PMI) imenovan je Jacek Olczak, dosadašnji generalni direktor operacija (Chief Operating Officer) kompanije.
Tom prilikom Olczak je također izabran za člana Borda kompanije. Dosadašnji generalni direktor, André Calantzopoulos, koji je na toj poziciji bio od 2013. godine, izabran je za predsjednika Borda kompanije.
Olczak se prilikom preuzimanja funkcije obavezao na ubrzani prelazak na proizvode bez duhanskog dima kompanije PMI, koji je započet 2016. godine. Kompanija je fokusirana na razvoj, naučno potvrđivanje i odgovornu prodaju proizvoda bez duhanskog dima koji su manje štetni od pušenja, u cilju što brže zamjene cigareta boljim alternativama.
“Naša ambicija je da do 2025. godine više od polovine neto prihoda bude ostvareno od proizvoda bez duhanskog dima”, izjavio je Olczak.
Svoju karijeru u kompaniji PMI Olczak (56) je započeo 1993. godine. Prvo je bio na pozicijama u oblasti finansija i generalnog menadžmenta širom Evrope, uključujući funkciju direktora PMI za Poljsku i Nemačku i predsjednika za region Evropske unije, pre nego što je 2012. godine bio imenovan za generalnog finansijskog direktora (Chief Financial Officer). Na toj poziciji je bio do 2018, kada je postao generalni direktor operacija. Ima zvanje mastera ekonomije sa Univerziteta u Lođu u Poljskoj.
Olczak je jedan od glavnih pokretača prelaska na proizvode bez duhanskog dima kompanije PMI, čija prodaja je pokrenuta lansiranjem IQOS-a u Nagoji u Japanu 2014. godine. Pod njegovim vodstvom na mjestu direktora operacija, PMI je povećao udio proizvoda bez duhanskog dima u ukupnim neto prihodima na 28% u prvom kvartalu 2021. godine i lansirao ove proizvode na 66 tržišta, zaključno s 31.03.2021. godine. Isto tako je predvodio komercijalnu transformaciju kompanije u kojoj su potrošači na prvom mjestu.
“Jacekje od početka jedan od predvodnika transformacije kompanije PMI ka proizvodima bez duhanskog dima na međunarodnom nivou. Pod njegovim vođstvom prije tri godine smo lansirali prvi bezdimni duhanski proizvod u Bosni i Hercegovini i raduje nas što iz godine u godinu sve veći broj ljudi postaje svjestan da postoje bolje alternative od nastavka pušenja”, rekao je Srđan Lazović, generalni direktor kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.