Japan ukida carine na 94% posto robe iz EU, a EU na 99% uvoza iz Japana

0
1425
Pad potražnje za novim automobilima u Evropskoj uniji

Japan i Evropska unija su danas otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svijetu koja pokriva oko trećine svjetske privrede. Sporazum je i odgovor dviju strana na protekcionističke prijetnje, posebno one predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a obuhvaća područje s oko 635 miliona ljudi.
“Evropa i Japan šalju poruku svijetu o budućoj otvorenoj i poštenoj trgovini. Naš sporazum pokazuje da je trgovina više od samih kvota i carina, ili miliona i milijardi”, napisao je u izjavi predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.
“To uključuje načela rada, sigurnosti, zaštite klime i potrošača”, dodao je Juncker, prenosi Hina.
“Ovaj sporazum ima sve to. On uklanja carine i doprinosi globalnim pravilima istovremeno pokazujući svijetu da oboje ostajemo uvjereni u prednosti otvorene trgovine”, rekla je povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstrom, te dodala da su obaveze iz Pariškog sporazuma o klimi također uključene u sporazum.
Japan će, po sporazumu, ukinuti carine na 94 posto uvoza iz EU-a, uključujući i za 82 posto poljoprivrednih i ribarskih proizvoda. Sporazumom se, na primjer, ukidaju japanske carine na sireve gauda i cheddar, koje iznose gotovo 30 posto, kao i na vino koje se u prosjeku carini s 15 posto.
Evropska unija će sa svoje strane ukinuti carine na 99 posto uvoza iz Japana. Tokom osam godina nakon početka primjene sporazuma ukinut će se carine na japanske automobile, a u šest godina na televizore, što je posebno važno za Japan.
Dvije su strane politički dogovor postigle u julu, a njegova ratifikacija završena je u decembru.
Sporazum je sklopljen u periodu napetosti u globalnoj trgovini nakon što je Trump, među ostalim, uveo carine na uvoz čelika i aluminija i krenuo razmatrati carine za automobilsku industriju koje bi mogle pogoditi i Evropsku uniju i Japan.