Jasmin Spahić novi predsjednik Uprave Sberbank BH

0
2038
Sberbank BH vodio uspješan tim: Karabeg, Spahić, Dobrača i Lemeš

Novi predsjednik Uprave Sberbank BH d.d. Sarajevo je Jasmin Spahić. Zamijenit će Edina Karabega, kojeg je vlasnik imenovao novim predsjednikom Uprave Sberbank CZ u Češkoj Republici.
Istovremeno, Enver Lemeš pridružit će se Upravi Sberbank BH kao član zadužen za poslovanje sa pravnim licima.
Jasmin Spahić, bankarski je ekspert sa više od 12 godina iskustva. U aprilu 2013. godine pridružio se Sberbank BH kao direktor za maloprodaju, nakon što je prešao iz UniCredit banke gdje je također radio kao direktor maloprodaje. U junu 2014. godine postaje član Uprave Sberbank BH odgovoran za poslovanje sa stanovništvom.
Spahić je uspješno transformirao maloprodajne operacije Sberbank BiH, značajno povećavajući broj klijenata, i nudeći konkurentne proizvode, čime značajno doprinosi ukupnoj profitabilnosti Banke, saopćeno je iz Sberbank BH.
Enver Lemeš, iskusni je finansijski menadžer koji se pridružio Sberbank BH timu u oktobru 2013. godine kao direktor zadužen za poslovanje sa malim i srednjim preduzećima. Od maja 2014. vodi i poslovanje sa korporativnim klijentima. Prije nego je prešao u Sberbanku, Lemeš je obnašao nekoliko rukovodećih funkcija u maloprodaji i korporativnom poslovanju u UniCredit banci. Tokom protekle tri godine Lemeš je u Sberbank BH izgradio novi SME/Corporate tim koji je postao jedan od najjačih korporativnih prodajnih timova na tržištu.
“Drago mi je što ćemo s Jasminom Spahićem kao predsjednikom Uprave i Enverom Lemešom kao novim članom Uprave moći nastaviti s daljim jačanja tržišne pozicije Sberbank BH, nudeći atraktivne i inovativne proizvode i usluge našim klijentima”, izjavio je Gerhard Randa, predsjednik Uprave Sberbank Europe*.
Promjene u Upravi podliježu odobrenju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.
______________
*Sberbank Europe sa sjedištem u Beču (Austrija) je bankarska grupa 100% u vlasništvu Sberbanke Rusije. Sberbank Europe je prisutna na devet tržišta u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE): Austriji, Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Banja Luka), Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj. Nakon prodaje Ukrajine, Sberbank Europe ima 190 poslovnica i oko 4.000 zaposlenika.