Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack posjetila CBBiH

0
1139
Ambasadorica Maureen Cormack i guverner Senad Softić

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen E. Cormack posjetila je danas Centralnu banku BiH (CBBiH), gdje se sastala s guvernerom Senadom Softićem sa kojim je razmijenila informacije o stanju u bh. ekonomiji i finansijskom sektoru, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima CBBiH.
Guverner Softić se zahvalio ambasadorici Cormack na velikoj pomoći koju je vlada SAD-a do sada obezbijedila u procesu reformi finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini.
”Vlada SAD-a, posebno kroz projekte koje je finansirao USAID, dala je ključan doprinos efikasnoj i brzoj reformi finansijskog sektora u BiH. Pomoć koju smo imali u reformi platnog prometa, a koja se smatra jednom od najuspješnijih reformi u BiH te u uspostavi Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica i drugim projektima, omogućila je CBBiH kvalitetniji rad. Uspješna implementacija ovih projekata je također dala komercijalnim bankama mogućnost za uvođenje novih usluga zahvaljujući kojima građani BiH na raspolaganju imaju finansijske usluge na nivou razvijenih zapadnih ekonomija“, rekao je guverner Softić.
On je dodao da su ovo samo neki od primjera uspješne saradnje CBBiH sa američkom vladom, te istakao uvjerenje da će se ona nastaviti i u budućnosti.
Guverner Softić je ambasadorici Cormack prezentirao i najnovije makroekonomske pokazatelje za BiH i osvrnuo se na stanje u bankarskom sektoru, navodeći da je 2017. godinu obilježilo jačanje stabilnosti sektora kroz kontinuirani proces konsolidacije, te usvajanja nove zakonske regulative čija je glavna odlika modernizacija i usklađivanje domaćih propisa sa regulativom EU, što bi trebalo doprinijeti jačanju stabilnosti bankarskog sektora.
”CBBiH je preuzela i značajne obaveze vezano za evropske integracije BiH, te je uspješno i na vrijeme završila svoj dio posla vezan za upitnik Evropske unije, u kome CBBiH ima značajnu ulogu. Svjesni smo da je to samo prvi korak na dugom putu ka punopravnom članstvu BiH u EU i ulaska CBBiH u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB). Taj put će zahtijevati značajno unapređenje kompetencija, na čemu ćemo mi kontinuirano raditi“, istakao je guverner Softić.
Ambasadorica Cormack je istakla značaj Centralne banke BiH u finansijskom sektoru i podržala njene sadašnje i buduće aktivnosti, saopćeno je iz CBBiH.