Kanton Sarajevo 31. jula započinje vakcinaciju svih građana iznad 18 godina, bez najave

0
477
Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Mirna Pecikoza najavila je da u u ovaj kanton dolaze veće količine AstraZeneca vakcina (oko 24.000 doza), te je saopćila novi Plan vakcinacije u Kantonu Sarajevo.
“Obzirom na ovu količinu vakcina, 27. jula ove godine u Zetru će doći građani koji su se prijavili za vakcinaciju, njih oko 2.500, starosne grupe ispod 60 godina. Dan kasnije, 28. jula, poziv za vakcinaciju će dobiti 3.500 osoba koji pripadaju grupama ecencijalnih zanimanja”, istakla je Pecikoza.
Kako je najavila, prvo će se vakcinisati osobe zaposlene u sektoru obrazovanja, zatim slijedi policija, inspekcija, a potom druga zanimanja, a vakcinacija tih osoba trajaće tri dana zaredom.
Kanton Sarajevo i Ministarstvo zdravstva 31. jula 2021. godine kreću u ‘Dane otvorenih vrata’, tokom kojih će svim građanima Kantona starijim od 18 godina, bez prethodne najave, biti na raspoaganju 4.000 doza vakcine AstraZeneca. Naredna dva dana, 1. i 2. juli, a možda i 3. juli biće primijenjena ista praksa, znači po 4.000 doza AsraZeneca vakcina biće dnevno na raspolaganju za sve punoljetne građane Kantona Sarajevo.
Iz Ministarstva zdravstva i Tima za koordinaciju vakcinacije poručuju da su timovi spremni za prijem i vakcinisanje svih zainteresiranih, te upućuju molbu građanima da, pri dolasku u Zetru, poštuju sve epidemiloške mjere koje su na snazi.