Susret svjetskih bankara na Sarajevo Halal Fair 2019

0
491
Tokom SHF-a biće održan sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima

Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom korporacijom za razvoj privatnog sektora (ICD) koja djeluje pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB) će tokom međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 prvi put u Sarajevu organizovati veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima, s namjerom da se ovakav događaj održava svake godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Upravo će organiziranje najvećeg halal-sajma u Jugoistočnoj Evropi biti jedna od tema posebnog okruglog stola koji će se pod nazivom ‘Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija’ održati 27. i 28.09.2019. u glavnom gradu BiH, tokom trajanja Sarajevo Halal Sajma.
ICD je multilateralna finansijska institucija za razvoj osnovana 1999. radi podrške ekonomskom razvoju zemalja članica kroz ponudu finansijskih sredstava za projekte privatnog sektora, promoviranje konkurentnosti i poduzetništva, pružanje savjetodavnih usluga vladama i privatnim kompanijama i poticanje prekograničnih ulaganja. ICD ima odobreni kapital od četiri milijarde američkih dolara. Dioničari ICD-a su IsDB, 54 islamske zemlje i 5 javnih finansijskih institucija.
Direktor ICD, Ayman Sejiny, učestvovat će u radu ovog okruglog stola, a pored predstavnika BBI banke kao domaćina, učešće na okruglom stolu potvrdili su direktori i predstavnici Tamweel Africa Holding (TAH), Wifak International Bank iz Tunisa, Al Akhdar Bank SA Maroko, Islamic bank Zaman-Bank Kazahstan, Islamic Bank of Niger, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Mauritania, i mnogi drugi.
Dolazak na SHF 2019 i učešće na okruglom stolu potvrdio je i Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, predsjedavajući savjetodavnog vijeća Komisije za vrijednosne papire Malezije, član savjetodavnog vijeća Centralne banke Malezije, te član šerijatskih odbora Dow Jones Islamic Market Index (New York), Noor Islamic Bank (Dubai), Nacionalne banke Omana, Bank of London and Middle East (London) i Islamske banke Azije u Singaporu.
U okviru okruglog stola posebno će biti predstavljeni poslovni rezultati BBI banke, kao uspješan primjer rada i djelovanja banaka koje djeluju na principima islamskog bankarstva, a biće riječi i o zajedničkim aktivnostima u pravcu saradnje privrede BiH i zemalja gostiju, te promocije Sarajevo Halal Faira i Sarajevo Business Foruma u Tunisu, Maroku, Senegalu, Kazahstanu, Nigeru, Mauritaniji, Gvineji i drugim državama gdje su pristuni IsDB i ICD.