Od formiranja nove vlasti u BiH zavisi i suradnja s MMF-om

0
513
Jewel i Bevanda: Suradnja s MMF-om čeka novu bh. vlast

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je govorio o mogućnostima buduće suradnje.
Podsjetimo, Jewel je ovu funkciju u augustu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija.
Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu te je ponovo istaknuto da konkretna suradnja s MMF-om čeka novu vlast.
Bevanda je informirao Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom finansiranju te da je budžet za ovu godinu u Parlementarnoj skupštini BiH nakon što ga je u augustu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH.
Govoreći o manjkavostima privremenog finansiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, ministar Bevanda ocijenio je da bi najbolje rješenje bilo da budžet za 2019. godinu što prije usvoji Parlamentana skupština BiH.
Bevanda je naglasio da Ministarstvo finansija i trezora BiH poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i uredno se finansiraju institucije BiH, a u toku su i konsultacije s budžetskim korisnicima za budžet 2020. godine.
Sugovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018. godine.