Kanton Sarajevo dobio novu Vladu, premijer Edin Forto

0
435
Imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su današnjoj sjednici, održanoj u online formatu, imenovali su novi saziv Vlade KS. Novoimenovani premijer je Edin Forto.
Za ministricu pravde i uprave imenovana je Lejla Brčić, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović, za ministra saobraćaja Adnan Šteta, za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica, za ministra privrede Adnan Delić, za ministra finansija Davor Čičić, za ministra zdravstva Haris Vranić, za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović, za ministra kulture i sporta Samir Avdić, za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, te za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović.
Edin Forto je u ekspoze, kojeg je iznio, naveo osnovne principe i prioritete u radu buduće Vlade koju će predvoditi.
“Godina pred nama donosi velike izazove. Potrebno je pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini. Ovo jesu teška vremena, ali i prilika da napravimo iskorak. Iako postoje osnovani razlozi za sumnju, duboko sam uvjeren da ovo može biti godina preokreta. Možda nemamo budžet kakav bismo željeli, ali ja vjerujem da će se posvećenom i odgovornom politikom taj nedostatak nadomjestiti i da takva politika može biti pokretač, motivator i primjer zajedništva i progresa i za druge bh. sredine”, naveo je Forto.
U ekspozeu Forto navodi da će Vlada Kantona Sarajevo djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost.