Kanton Sarajevo: Priliku za posao dobilo 536 nezaposlenih

0
1896
Broj zaposlenih u januaru na mjesečnom nivou se smanjio za 0,3 posto

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisala je danas s poslodavcima ugovore kojima će u okviru tri programa mjera za poticaj zapošljavanja biti obuhvaćene ukupno 536 osoba s evidencije Službe.
Direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović pojasnio je da je riječ o programima: Prilika za sve, Program maloljetničke delinkvencije i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.
“U prvom programu priliku za zaposlenje dobilo je 400 osoba kod 217 poslodavaca, u Programu maloljetničke delinkvencije bit će uposleno 105 sociologa, psihologa i pedagoga u 70 škola, a Programom obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije obuhvaćena je 31 osoba kod tri poslodavca”, rekao je Osmanbegović.
Poslodavcima koji prime nezaposlene u programu Služba će u periodu od šest mjeseci refundirati sredstva u ukupnom iznosu 600 KM, po novouposlenoj osobi, za dio isplate plaća i uplatu poreza i doprinosa.
Služba će poslodavcima, korisnicima programa za dokvalifikacije i prekvalifikacije 31 nezaposlene osobe finansirati troškove u maksimalnom iznosu od 3.000 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci, prenosi Fena.
Najavljeno je da će u narednom periodu početi relizacija Programa sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine i asistenata na fakultetima, putem kojih će priliku za posao dobiti 70 nezaposlenih doktora medicine i 150 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba.