Kanton Sarajevo: Uskoro isplata dva minimalca zaposlenim u 1.738 firme

0
665
Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Radnicima zaposlenim u 1.738 privrednih subjekata koji su aplicirali na ranije raspisan Javni poziv, bit će isplaćene minimalne plate za april i maj, rekao je danas na pres-konferenciji ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić.
Liste s privrednim subjektima koji su ostvarili pravo na isplatu za april i maj objavljene su na web stranici Ministarstva privrede KS (vidjeti ovdje).
“Za april je apliciralo 1.875 privrednih subjekata, što znači da je 12.412 radnika prošlo aplikaciju, dok je za maj kriterije zadovoljilo 1.559 privrednih subjekata, odnosno 10.939 radnika je prošlo aplikaciju. Nadamo se da će sredstva biti realizirana do kraja ove sedmice, ali to je do operativnosti banaka”, rekao je Jeličić.
Navodi da su prethodne prepreke prevaziđene, te da su se programu priključile i neke od općina.
“U aprilu su aplicirala 1.774 privredna subjekta koja su registrovana na općinama, a od toga su 3.204 radnika dobila platu, za šta je izdvojeno 1.063.000 KM, dok će u kategoriji za maj od ukupno 776 aplikanata, 1.278 radnika dobiti plate”, objasnio je Jeličić.
Napominje da za maj nisu potpisani sporazumi s općinama Centar i Ilidža i da su neki javni pozivi još u toku, tako da podaci o općinama nisu potpuno precizni, dok Općina Stari Grad nije pokazala interes da učestvuje u projektu.
Dodaje da je završen javni poziv Ministarstva privrede KS za poticaje sredstava za očuvanje starih i tradicionalnih zanata i obrta. Ministarstvo je primilo 348 prijava, što je za 29 posto više nego 2019. godine.
“Uslove za dodjelu poticajnih sredstava ispunjava 312 obrtnika, kojima će biti isplaćeno po 480,75 KM. Ukupan iznos za tu namjenu je 150.000 KM”, rekao je Jeličić.
Ministarstvo privrede KS je programom za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa povećalo sredstva koja se tradicionalno dodjeljuju poljoprivrednicima, tako da je ove godine za tu namjenu planirano 5 miliona KM, a do danas je pravo na taj poticaj ostvarilo 607 poljoprivrednika. Aktivnost će se odvijati do kraja godine.
Jeličić dodaje da je na Skupštini KS usvojen program mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, a tiče se razvoja male privrede, navodi Fena. Programom je obuhvaćeno devet aktivnosti za čiju realizaciju je planirano 6,3 miliona KM, a ta sredstva će biti realizovana u narednom periodu.

Listu poslovnih subjekata koji ne ispunjavaju uslove po Javnom pozivu za finansiranje dijela minimalne plaće za mjesec april i maj 2020. godine možete vidjeti ovdje