Schneider Electric otvorio svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Evropi

0
676
Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj

Schneider Electric otvorio je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Evropi, koji je spreman primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Inovacijski centar posjeduje pokazni prostor u kojem posjetitelji mogu ‘uživo’ doživjeti IoT tehnologije, ne samo Schneider Electrica već i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure™. Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj.
Kompanija Schneider Electric je time dodatno pojačala svoju snažnu aktivnost u regiji u kojoj su već prisutni regionalni centri kompetencija – Korisnički centar u Rumuniji, regionalni Pametni logistički centar u Mađarskoj i Centar za Smart Grid kompetencije u Srbiji.
Otvaranjem centra za inovacije, Schneider Electric nudi svojim partnerima, sadašnjim i potencijalnim klijentima, studentima i onima koji su zainteresirani za budućnost industrije priliku za stjecanje praktičnog iskustva u regiji o tomu kako pametna tvornica funkcionira. Počevši od ovog ljeta omogućeno je upoznavanje s Industry 4.0 rješenjima kroz virtualne posjete ovoj Pametnoj tvornici.

U Innovation hubu posjetitelji mogu ‘uživo’ doživjeti IoT tehnologije

Krajem 2019. godine, proizvodno postrojenje automatskih prekidača u Bugarskoj dobilo je industrijski certifikat najvišeg nivoa – Smart Factory. Tvornica je morala ispuniti niz zahtjevnih kriterija, od najmanje 65% automatiziranosti, implementacijom sistema za upravljanjem u zgradarstvu i energetskim resursima, postizanja najvišeg stepena učinkovitosti u održavanju pogona i objekta primjenom aplikacija proširene stvarnosti, itd.
“Ovaj uspjeh prvenstveno dugujemo našoj EcoStruxure platformi baziranoj na IoT-u. Sastoji se od tri glavna nivoa – povezanih uređaja, vrhunskog upravljanja, te softvera, aplikacija i usluga. Izgradili smo Innovation Hub kako bi svi naši partneri i klijenti, studenti, pripravnici i mladi inženjeri iz regije mogli uživo doživjeti ove nove tehnologije“, rekao je Petr Hermann, regionalni generalni direktor kompanije Schneider Electric za jugoistočnu Evropu.
Schneider Electric programom ‘Smart Factory’ standardiziraju se i primjenjuju, diljem svijeta, kriteriji za izgradnju i otvaranje tvornice koja može posjedovati karakteristike ‘Pametne tvornice’.
“Naš uspjeh pokazuje da su digitalizacija i poslovna zrelost u istočnoj Evropi već na dostatnoj razini. U situacijama koje zahtijevaju fizičko distanciranje dokazano je kako je sposobnost daljinskog praćenja procesa u tvornicama, pogonima ili inovacijskom centru i Pametnoj tvornici pripremljeni smo za primanje posjetitelja iz čitave regije“, izjavila je Maria Topchiyska, voditeljica tvornice.
U ovom zahtjevnom razdoblju za industriju, tvornica nije bila zatvorena ni jedan jedini dan. Povezivost, upravljanje na daljinu i nadzor funkcija pomoću pametnih sistema bili su ključni za prilagodbu novim okolnostima.