ŽFBiH: Talgo garniturom za godinu dana prevezeno 100.000 putnika

Željeznice FBiH će vrlo skoro uvesti prodaju karata putem interneta što će bitno smanjiti gužve na šalterima

0
2050
Željeznice FBiH planiraju uskoro povezati Sarajevo i sa Bihaćem

Željeznice FBiH su prije tačno godinu dana uvele u saobraćaj prvu Talgo garnituru savremenog BH voza na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo. Od tada do danas broj putnika raste iz dana u dan.
Otvaranjem linije prema jugu u junu prošle godine Željeznice FBiH su BH vozom ponovo povezale Sarajevo i Čapljinu, a polovinom juna na ovoj relaciji uveden je sezonski brzi BH Voz sa ugovorenim autobuskim vezama prema Neumu i Makarskoj. Također, ponovo je uspostavljena linija Sarajevo-Banja Luka, a početkom avgustu je i Tuzla prvi put povezana željezničkim saobraćajem sa ova dva grada.
Uvođenjem u saobraćaj ovih visokokvalitetnih savremenih vozova, putnički saobraćaj Željeznica FBiH doživio je pravu ekspanziju. Putnici su prepoznali kvalitet, povoljne cijene, vrhunsku udobnost i ljubaznost osoblja Željeznica FBiH.
“Prvi pokazatelj da su Željeznice FBiH napravile pravi potez uvođenjem ovih vozova u saobraćaj bio je kad su 1.7.2017. godine, zbog izuzetno velikog broja zainteresiranih putnika i rasprodanih karata, morale uvesti duplu garnituru BH voza prema jugu. Povodom održavanja Svjetskog prvenstva u skokovima koje se 16. septembra održavalo u Mostaru, Željeznice FBiH su pored redovne linije u saobraćaj uvele još tri posebne kompozicije BH voza jer se tog dana za Mostar tražila karta više”, saopćeno je iz Željeznica FBiH.
Željeznice FBiH planiraju povezati Sarajevo sa Bihaćem. U tom cilju već su poduzete određene aktivnosti, vezane prije svega za elektrifikaciju jednog dijela Unske pruge nakon čega će se steći uslovi da se Sarajevo i Bihać povežu BH vozom. To bi značilo ispunjenje jednog od strateških ciljeva ŽFBiH – da se željezničkim putničkim saobraćajem uvežu svi veći gradovi u BiH.
“U proteklih godinu dana, Željeznice FBiH su redovnim i posebnim BH vozovima prevezle oko 100.000 putnika što je povećanje od 32 posto, a duplo je povećan prihod od naplate karata u putničkom saobraćaju. U cilju što efikasnijeg poslovanja, ŽFBiH će vrlo skoro uvesti prodaju karata putem interneta što će bitno smanjiti gužve na šalterima i omogućiti kvalitetniju uslugu”, saopćeno je iz Željeznica FBiH.