Dubai počeo testirati leteće taksi dronove

0
2468
Autonomni leteći dron koji bi trebao taksirati po Dubaiju u ponedjeljak je prvi put i testiran

Njemačka kompanija Volocopter je u saradnji s vlastima Dubaija pokrenula projekt kojem je cilj oformiti prvu zračnu taksi službu u svijetu. Za prijevoz putnika trebali bi se koristiti autonomni električni putnički dronovi koji bi trebali biti u stanju pokrivati relacije unutar samog grada.
Nakon više mjeseci pripreme ovoga je ponedjeljka, u prisustvu princa Šeika Hamdana bin Mohammeda, održan i prvi test jednog takvog putničkog drona.
Autonomni Volocopterov dron s čak 18 rotora odradio je kratki inauguralni let kako bi označio početak pravog testiranja ove tehnologije. Iako je letjelica opremljena rezervnim baterijama, rotorima, te padobranima u slučaju bilo kakvog kvara, na prvom pokusnom letu u njemu nije bilo putnika. Let se sastojao od polijetanja, kratkog leta i održavanja visine na oko 200 metara iznad tla, te autonomnog slijetanja, a sve je trajalo tek oko pet minuta, prenosi bug.hr.
U budućnosti bi vrijeme autonomije ovakvog Volocopterovog drona trebala biti oko 30 minuta, uz najveću brzinu leta od 100 km/h. Usluga autonomnog letećeg taksija bi, prema sadašnjim planovima, trebala biti pokrenuta za oko pet godina. Stvar će funkcionirati putem mobilne aplikacije kroz koju će biti moguće naručiti dron na najbližu ‘stanicu’ na koju će moći sletjeti. Letjelica će se pojaviti u zadano vrijeme i prevesti putnike do njihovog odredišta koje su odredili u aplikaciji.