Kanton Sarajevo: Za poticaje poljoprivrednicima sedam miliona KM

0
392
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o visini iznosa novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, za investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za 2022. godinu.
Kako je istakao ministar privrede KS Adnan Delić, odmah po objavi Odluke u Službenim novinama Kantona Sarajevo, počet će isplate podsticaja. Dodao je da bi to moglo biti u drugoj polovini mjeseca aprila.
U 2022. godini planirano je sedam miliona KM budžetskih sredstava za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu za 1,5 milion KM.
Delić je kazao da su iznosi podsticaja povećani posebno zbog naglih poskupljenja koja prate ovogodišnju proljetnu sjetvu, ali i sve drugo, obzirom da su cijene osnovnih životnih namirnica rapidno rasle proteklih nekoliko mjeseci.
“Naš primarni cilj je da spasimo postojeću proizvodnju, jer situacija je iz dana u dan sve teža“, istakao je ministar te izrazio nadu da će se situacija na globalnom planu stabilizirati, kako bi se već sljedeće godine moglo nastaviti s aktivnostima koje će dovesti do povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i domaće zdrave hrane.