Kina donira 2,6 miliona eura za BiH

0
862
Sporazum o grantu Kine potpisali abasadorica Čen Bo i ministar Bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s kineskom abasadoricom u BiH Čen Bo Sporazum o grantu Kine od 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.
Ministar Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim osiguran značajan grant za Bosnu i Herecegovinu čiju namjenu će odrediti Vijeće ministara. On je istakao da će detalje u vezi sa konkretnim projektima dvije strane definisati dodatnim sporazumom koji će naknadno biti zaključen.
Bevanda je podsjetio da sličan sporazum vrijedan 4,9 miliona eura, potpisan prošle godine čime su obezbijeđena sredstva za finansiranje sigurnosne opreme za Graničnu policiju.
Naglašavajući da prijateljske odnose BiH i Kine prati sve bolja ekonomska saradnja, Bevanda je rekao da spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje raste i da je prošle godine povećana za 76 miliona KM.
Ambasadorica Bo je rekla da kineska Vlada već duže pruža BiH bespovratnu pomoć koja je usmjerena u razvoj ekonomije i društva, te poboljšanje životnog standarda.
“Kineska pomoć nikada nije uslovljena političkim uslovima”, naglasila je Bo.
Prije potpisivanja sporazuma o grantu ministar Bevanda i ambasadorica Bo održali su sastanak na kome je ocijenjeno da je saradnja dvije zemlje sve bolja ali je treba nastaviti u svim segmentima.