Kina planira da izgradi prvi aerodrom na svijetu za autonomna leteća vozila

0
1201
Kineski Ehang planira da otvori e-port za autonomna leteća vozila do kraja 2020. godine

Projekat izgradnje prvog aerodroma na svijetu za autonomna leteća vozila je osmislio proizvođač letećih automobila Ehang, koji planira izgradnju terminala koji se fokusira na turizam u Hezhou, gradu od dva miliona stanovnika na jugu Kine.
Kompanija ima za cilj da otvori e-port do kraja 2020. godine, a koristiće 20 svojih autonomnih aviona sa dva sjedišta za vazdušno razgledanje grada. Iz Ehang-a kažu da će se trospratni terminal prostirati na 2.500 kvadratnih metara. Na krovu će autonomna leteća vozila koristiti četiri piste za slijetanje. Unutar zgrade će se nalaziti recepcija, prostor za čekanje za putnike i zona za odlaske i dolaske.
Projekat ima za cilj da iskoristi turistički potencijal Hezhoua, grada poznatog po svom istorijskom naslijeđu i prirodnim ljepotama koje posjetioci južne Kine obično zaobilaze na putu ka poznatijim destinacijama. To bi takođe moglo da učini e-port korisnim za testiranje autonomnih aviona, kojima nedostaju jedinstveni standardi koji su im potrebni za komercijalno letenje.
Ehang je nedavno završio prve američke test letove svojih letećih taksija bez pilota i dobio dozvole za testiranje svojih električnih putničkih aviona sa dva sjedišta u Norveškoj. Međutim, fokus kompanije ostaje čvrsto u matičnoj zemlji.
S obzirom da će inostrana putovanja u Kinu zbog koronavirusa masovno opasti, e-port vjerovatno neće privući posjetioce iz inostranstva. Međutim, ako se ostvari ambiciozan plan, to bi mogao da učini Hezhou primamljivom destinacijom za domaće turiste.
Izvor: PCpress.rs / TNW