Kina uzvraća SAD-u: Počeo najveći trgovinski rat u istoriji

0
2380
Zaoštrava se trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga

Kina je u petak objavila da je prisiljena ‘uzvratiti protumjerama’ nakon što SAD u petak uvede carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, a ta bi mjera mogla pokrenuti trgovinski rat između dvije najjače svjetske ekonomije.
“SAD je počeo najveći trgovinski rat u istoriji koji će naštetiti svjetskom lancu vrijednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svjetski ekonomski rast. Kineska strana obećala je da neće prva udariti, ali u nastojanju da obrani interese vlastite zemlje i svog naroda prisiljeni smo uzvratiti nužnim protumjerama”, saopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.
Ovo ministarstvo dalje navodi da će Kina obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o novonastaloj situaciji i surađivati s ostalim zemljama da se očuva slobodna trgovina i multilateralni sistem.
Peking je ranije najavio da će uzvratiti i uvesti carine od 25 posto na američku robu u vrijednosti 34 milijarde dolara odmah nakon što stupe na snagu američke carine, no u današnjem saopćenju ne precizira se hoće li se to dogoditi, navodi Hina.
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u četvrtak da će produbiti sukob bude li Peking uzvraćao protumjerama.
U izvještaju singapurske banke DBS se navodi da bi sveobuhvatni trgovinski rat do kojega bi moglo doći mogao smanjiti BDP obiju ekonomija za 0,25 posto, a još veća šteta očekuje ih 2019. godine.
Trgovinski rat između SAD-a i Kine zasigurno će naštetiti trgovini i ekonomskom rastu u svijetu.
Kako bi uzvratila SAD-u, Kina je odlučila pogoditi razne sektore. Za početak, američku poljoprivredu, što bi bio udarac za američke poljoprivrednike i rančere. Oko 91 posto od 545 proizvoda na koje je Kina najavila carine je iz sektora poljoprivrede.
Na udaru će biti i sektor proizvodnje automobila, pri čemu bi bili pogođeni proizvodi kompanija poput Tesle i Chryslera. Potom medicinski proizvodi, ugljen, nafta…
Stoga se mnogi poslovni ljudi nadaju da je ova ratnohuškačka buka SAD i Kine samo početak novog niza pregovora koji bi doveli do kompromisa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here