Kina želi investirati u infrastrukturne projekte u BiH

0
783
Guverner CBBiH razgovarao sa ambasadoricom NR Kine

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo posjetila je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine, gdje se sastala s guvernerom CBBiH Senadom Softićem s kojim je razmijenila informacije o stanju u bh. ekonomiji i finansijskom sektoru.
Tokom razgovora, guverner Softić je upoznao ambasadoricu Bo s najnovijim makroekonomskim pokazateljima za BiH, te se osvrnuo na stanje u bankarskom sektoru, gdje je istakao da je 2017. godinu obilježilo jačanje stabilnosti sektora kroz kontinuirani proces konsolidacije, te usvajanja nove zakonske regulative, čija je glavna odlika modernizacija i usklađivanje domaćih propisa s regulativom EU, što bi trebalo doprinijeti jačanju stabilnosti bankarskog sektora.
Pri tome je guverner istakao da je u cilju dalje harmonizacije zakonskog okvira za bankarski sektor naročito važno usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, saopćeno je iz CBBiH.
Ambasadorica Bo je guvernera CBBiH upoznala o nekoliko inicijativa koje za cilj imaju unapređenje ekonomske razmjene između dvije države, čije će mogućnosti značajno porasti očekivanim ukidanjem viznog režima koji će omogućiti lakšu komunikaciju privrednika i razvoj sektora turizma. Ambasadorica Chen Bo je posebno naglasila interes vlade NR Kine za investiranje u infrastrukturne projekte, kao i mogućim oblicima podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here