Koje covid-dokumente stranci moraju imati za ulazak u BiH

0
318
Više od 1,5 miliona putnika ušlo u RS preko bh. graničnih prelaza

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, jednoglasno je donio izmjenu odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati privreda u BiH.
Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH ukoliko na graničnom prelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-KoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prelaz BiH.
Takođe, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je vakcinisanje sa dvije doze vakcine protiv Covida-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prelaz, odnosno da je lice vakcinisano jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prelaz, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.
Dozvoljen je i ulazak u BiH strancima sa potvrdom ljekara da su prebolili Covid-19 u periodu od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prelaz BiH.
Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u BiH nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, pod uslovom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.
Takođe, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Graničnoj policiji BiH.
Dakle, i dalje ostaju na snazi ranije odredbe kojima se omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o vakcinisanju, odnosno o preboljeloj bolesti Covid-19.
Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, ni danas nije donijelo izmjenu odluke o vizama, kao ni odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki.
O ovim odlukama Vijeće ministara BiH će se izjasniti ponovo u drugom krugu glasanja.

Nisu ukinute vize za turiste iz Saudijske Arabije, Irske i UK

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici ponovo nije izglasalo ukidanje viza državljanima Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva tokom ljetne turističke sezone odnosno do polovine oktobra.
Iako se očekivalo da će bezvizni režim za pomenute turiste biti usvojen zbog spasa turističke sezone, danas su HDZ-ovi ministriponovo bili protiv te odluke, dok su za odluku glasali ministri iz SDA i SNSD-a.