Komercijalna banka prodata NLB-u za 387 miliona eura, Srbija će dodatno zaraditi od dividende

0
590
Potpisan ugovor sa NLB-om o kupoprodaji Komercijalne banke

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsjednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su u srijedu ugovor o kupoprodaji 83,23 posto akcija Komercijalne banke a.d Beograd.
Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona eura.
Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za 387,02 miliona eura, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.
Ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Srbija prihodovati još oko 31 milion eura. Takođe, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, i po tom osnovu će Srbija prihodovati oko 26 miliona eura.
Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je zadovoljan uspješnim završetkom procesa i ponuđenom cijenom.
Predsjednik Izvršnog odbora NLB-a Blaž Brodnjak kazao je da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke, koja pored Srbije posluje i u BiH i Crnoj Gori.
“Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet. Kao rezultat transakcije, tržišni udio u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećat će se na preko 12%, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje”, rekao je Brodnjak.
Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.