U Srbiji sve manje banaka: Spajaju se Direktna i Eurobanka

0
572
Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde eura

Na tržištu Srbije bit će još jedna banka manje nakon sporazuma o spajanju koje su najavile Eurobanka i Direktna banka. Ovim spajanjem broj banaka u Srbiji bit će ukupno 23.
Nakon okončanja ove transakcije, Eurobanka će kontrolisati oko 70% objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30%. Formalno okončanje procesa spajanja, kako je najavljeno, očekuje se u posljednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tijela.
“Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde eura, dok će tržišno učešće premašiti 6,5%, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji”, saopštila je Eurobanka.
Obje strane planiraju dalji rast, uključujući ‘ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u narednih nekoliko godina’.
Spajanje Eurobanke i Direktne banke nije neočekivana vest za poznavaoce bankarskog tržišta u Srbiji, prenosi N1 info.
Direktna banka je, inače, u vlasništvu biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, obojica imaju po 50% udjela. Banka je nastala tokom 2016. godine kada su Jovanović i Milovanović kupili kragujevačku KBM banku od Nove kreditne banke Maribor (NKBM). Potom je Direktna banka preuzela Findomestik banku od Findomestik banke SpA Italija, koja je dio globalnog bankarskog sistema BNP Paribas. I konačno – tokom aprila 2018. zvanično je preuzela i Pireus banku, koja je bila u vlasništvu grčke Pireus bankarske grupe.
Eurobanka je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, nastala procesom spajanja uz pripajanje EFG Eurobank Beograd i Nacionalne štedionice banke koji je okončan 20. oktobra 2006. godine.