Konačno: Pošiljka od 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina stigla u BiH

0
224
Ministarstvo civilnih poslova je danas u ime BiH preuzelo prve doze vakcina preko COVAX mehanizma

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su stigle prve doze vakcina naručenih preko COVAX mehanizma koje je Bosna i Hercegovina rezervirala i platila prije nekoliko mjeseci. Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević je u ime BiH preuzela vakcine koja su već danas krenula do odredišta unutar BiH (entitetima i Brčko distriktu).
U jutarnjim satima je stiglo 24.000 doza rastvora natrijum klorida i 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina. U drugoj isporuci večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca vakcina koja su također naručena preko COVAX mehanizma.
U delegaciji, prilikom primopredaje vakcina na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, danas su osim ministrice Gudeljević prisustvovali i Johann Sattler, ambasadro EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH.
“Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi”, poručila je ministrica Gudeljević na ceremoniji preuzimanja vakcina.
Istaknuto je da je BiH u odnosu na zemlje u okruženju, a izvan su EU, prva dobila doze vakcina preko COVAX mehanizma.
Podsjetimo, Minstarstvo civilnih poslova BiH je sukladno iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, još u septembru prošle godine naručilo 1.232.000 doza vakcina kroz aktivnosti COVAX mehanizma. Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave. Produženi rok čekanja na prve doze nije ovisio o ministarstvu civilnih poslova nego raspoloživim količinama za države izvan EU.
Ministarstvo civilnih poslova apelira na stanovnike i djelatnike svih profesija na strpljenje, disciplinirano ponašanje i poštivanje mjera kako bismo u što kraćem periodu ublažili širenje virusa i štetne posljedice pandemije.
“Pandemija nažalost uzima danak i za građane i za zemlju, a dolazak ovih vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za proces oporavka”, kazao je šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i dodao da će EU nastaviti pružati podršku BiH.

Prve doze BioNTech/Pfizer vakcina dopremljene na Aerodrom Sarajevo

Ministarstvo civilnih poslova apelira na stanovnike i djelatnike svih profesija na strpljenje i poštivanje mjera kako bismo u što kraćem periodu ublažili širenje virusa i štetne posljedice pandemije.
U cilju upoznavanja stanovništva BiH o vakcinama i cijepljenju, Ministarstvo civilnih poslova je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom – ured za BiH priredilo promotivne plakate. Plakati imaju za cilj podizanje svijesti o značaju cijepljenja, a ujedno nude i neke osnovne podatke o vakcinama koje stanovnici BiH često postavljaju, a sa željom da saznaju što više informacija o sadržaju cjepiva, razlikama među cjepivima, posljedicama i drugim temama.
Ministarstvo civilnih poslova BiH preporučuje da svi kojima se ponudi vakcina prihvate i prime vakcinu uz važnu napomenu ‘Ne zaboravimo svi imamo pravo na izbor! Izbor je naš!’.
Ovo je početak kampanje koju će Ministarstvo nastaviti u narednom periodu kako bi odagnali anksioznost, dileme ili naprosto kako bi dobili što više informacija o vakcinama protiv Covid 19.
Kampanja, također, ima za cilj i da prati dolazak svih vakcina koja će biti isporučena u BiH putem COVAX mehanizma.
Promotivne plakate možete vidjeti ovdje