Konferencija Fondacije Mozaik: Nove prilike za mlade

0
203
Detalj sa panel diskusije - finanski instrumenti za razvoj startupa

Fondacija Mozaik je 16. i 17. februara organizirala svoju godišnju konferenciju na kojoj su se okupili mladi ljudi iz više od 50 opština, općina i gradova, kao i predstavnici javnog, poslovnog i razvojnog sektora.
Konferencija je održana u hotelu Hills u Sarajevu, kao i zajednici lonac.pro u virtuelnom okruženju koje je kreirao startup Beyond42, jedan od 235 društvenih biznisa iz portfolija Startup studija.
Konferencija je svečano otvorena panelom na kojem su učestvovali Amila Ibričević, rukovoditeljica Programa za ekonomski razvoj pri Ambasadi Švedske, Siroco Messerli, zamjenik šefa misije i direktor za saradnju u Ambasadi Švicarske te Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.
Osvrćući se na početke rada Fondacije Mozaik, koja ove godine slavi 20 godina postojanja, Zoran Puljić je istakao Mozaikov put razvoja od projektno orijentisane organizacije do jedne od najinovativnijih organizacija u regiji koja radi na sistemskim promjenama u društvu kroz realizaciju desetogodišnje strategije.
Na otvorenju konferencije su svečano potpisani memorandumi sa 18 opština, općina i gradova koje su zajedno sa Fondacijom Mozaik osigurali fond od 1,2 miliona KM bespovratnih sredstava za osobe iz dijaspore koje žele investirati u biznise u pometnutim općinama, opštinama i gradovima u kojima suvlasništvo imaju i osobe iz dijaspore.
Program je nastavljen brojnim sesijama na kojima na kojima se govorilo o izazovima i prilikama koje mladi imaju u zajednicama širom BiH bilo da su pokrenuli vlastite biznise ili prave pozitivne promjene u zajednicama kroz volontiranje i aktivizam.
Drugi dan konferencije učesnice i učesnici su imali priliku čuti i veoma korisne informacije o inovativnim finansijskim instrumentima za podršku startupima koje je Startup studio razvio zajedno sa Sparkasse bank BiH i Fond za jugoistočnu Evropu EFSE.
Na svečanom zatvaranju konferencije predstavljene su brojne prilike za mlade u zajednici lonac.pro koje uključuju pozive Omladinske banke za društvene projekte i mikrobiznise mladih, te 1,3 miliona KM Startup studija koje su na raspolaganju mladim poduzetnicama i poduzetnicima.
U 2021. godini kroz program Omladinske banke, Fondacija Mozaik je sa 52 partnerske općine, opštine i grada podržala 634 projekta mladih u vrijednosti od 1.433.834 KM, te 80 mikrobiznisa mladih u vrijednosti od 157.702 KM. Startup studio je odobrio 20 zajedničkih ulaganja u vrijednosti od 440.000 KM, dok je zajednica lonac.pro porasla na preko 75.000 članica i članova.