Konzum otkupljuje više od 10.000 tona voća i povrća od bh. proizvođača

0
365
Naglasak je stavljen na povećan otkup domaćeg voća i povrća iz svih krajeva BiH

Pod sloganom ‘Kupujmo domaće jer domaće se voli jače’, Konzum BiH je protekle sedmice pokrenuo inicijativu koja ima za cilj dugoročno pružati podršku domaćim proizvođačima, kako bi se umanjile negativne posljedice prouzrokovane pandemijom korona virusa.
Značajni koraci su već napravljeni kroz otkup sezonskog domaćeg voća i povrća od proizvođača, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.
Mladen Lazić, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine sa zadovoljstvom ističe, da je Konzum od njega otkupio sve količine kupusa i tikvica koje dospijevaju u ovoj godini.
“Zahvaljujući velikim količinama koje je Konzum otkupio, u prilici smo zaposliti 25 sezonskih radnika, te proširiti proizvodnju i otpočeti sa preradom povrća za kiseli program, koji će obuhvatititi kisele krastavce, ajvar, salate, file papriku i slično, što planiramo uskoro imati spremno za distribuciju“, pojašnjava Mladen Lazić.
U blizini Visokog u Topuzovom polju, Dženan Hodžić poznatiji kao Dr. Zo, već nekoliko godina uzgaja egzotične sorte voća i povrća, kao što sukiwano, batat, hokaido, fizalis, rotkvica, a koje nisu zastupljene u proizvodnji u BiH. Više od 80% njegove kompletne proizvodnje otkupio je Konzum.
I sa hercegovačkih polja, koje zajedno sa svojim saradnicima obrađuje Nikica Martić, Konzum je otkupio također 80% ukupno proizvedenog voća i povrća.
Konzum će podržati i ostale domaće proizvođače, te uspostaviti saradnju u zavisnosti od perioda kada roba dospijeva.
“Cilj nam je dodatno ojačati postojeću saradnju sa domaćim proizvođačima, te uključiti i nove proizvođače iz svih krajeva BiH u naš otkupni lanac kako bi se dao što veći poticaj razvoju i jačanju domaće proizvodnje, te s ponosom mogu reći da je planirano da Konzum do kraja godine otkupi više od 10.000 tona domaćeg voća i povrća“, izjavio je Željko Bradarić, rukovoditelj Službe nabave voća i povrća u Konzumu.
Dodatni značaj otkupa domaćih proizvoda je trenutna nemogućnost izvoza zbog pandemije korona virusa, što je realna opasnost da određene količine možda ne bi stigle do krajnjih korisnika.