Zbog korone otkazan ovogodišnji skup regionalnih osiguravatelja u Sarajevu

0
654
Na SorS-u je trebala biti prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u zemljama regiona (Foto: Profitiraj.ba)

Iako je zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji 31. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS) najprije s polovine juna pomjeren za kraj septembra odnosno početka oktobra, ovaj skup osiguravatelja iz regiona koji se tradicionalno održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ipak neće biti održan ove godine, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
“Na veliku žalost svih nas, ovogodišnje susrete smo morali otkazati. Ta odluka jednoglasno je donesena na Skupštini Udruženja SORS”, izjavio je generalni sekretar Udruženja SorS Zlatan Filipović, koji je i direktor Bosna Reosiguranja Sarajevo.
Na SorS-u kao najvećem skupu osiguravatelja regije, osim prezentacije stanja u sektoru osiguranja u zemljama regiona, te rasprave o novim rizicima, proizvodima i štetama uvjetovanim razvojem modernog osiguranja (globalno i regionalno), glavna tema je trebala biti aktualizovana dešavanjima i posljedicama pandemije virusa Covid-19 po ekonomiju, uključujući i industriju osiguranja.
Na vanrednoj sjednici Skupštine udruženja SORS održanoj u julu za period 2020./2021. godina za predsjednika Skupštine je izabran Edib Galijatović, inače predsjednik Uprave Triglav osiguranja d.d. Sarajevo, dok je za zamjenika predsjednika Skupštine izabran
Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja a.d. Podgorica.
Podsjetimo, prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već od sljedeće godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je održavan sve do 1990. godine. Nakon rata SorS je ponovo pokrenut i od 2000. godine se redovno održavao sve do ove godine kada je otkazan zbog pandemije Covid-19. Ipak, nadati se da će ova tradicija održavanja SorS-a biti nastavljena već naredne godine.