Košarac: Odluka hrvatskih vlasti uzrokovat će zastoj u plasmanu roba iz BiH

0
263
Staša Košarac: Neprihvatljiva odluka hrvatskih vlasti o graničnim prijelazima sa BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je povodom informacija da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza sa BiH, da je to neprihvatljivo i da može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH.
“Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni vanjskopolitički cilj”, rekao je.
Vjeruje da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH adekvatno reagovati i da na temelju svoje korespondencije sa hrvatskim vlastima ovo pitanje na adekvatan način tretirati.
Košarac je dodao da su danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da su obavjestili Delegaciju EU o ovom pitanju, jer smatraju da se ovakva jednostrana odluka hrvatskih vlasti treba promijeniti, prenosi Fena.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, kako navode mediji, utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Takvom odlukom Hrvatska bi mogla prekategorizirati neke granične prijelaze na granici sa BiH koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila.