KS: Blizu tri miliona KM za uređenje i rješavanje imovinskih odnosa u poslovnim zonama

0
294
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama za 2021. godinu, prema kojem planirana sredstva u Budžetu za ovu namjenu iznose šest miliona KM.
U svrhu izrade ovog Programa Ministarstvo privrede utvrdilo je uslove i kriterije na osnovu kojih će se ocjenjivati opravdanost projekata koje su predložile općine za sudjelovanje u njemu.
“Nakon provdene procedure selekcije pristiglih projekata, Ministarstvo je odobrilo 2,7 miliona KM za četiri općine u Kantonu koje su prijavile projekte koji ispunjavaju sve tražene uslove. To su općine Hadžići, Vogošća, Novi Grad i Ilijaš”, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.
On je pojasnio da se visina iznosa razlikuje od općine do općine i to na osnovu broja i vrijednosti projekata koje su prijavile za program sufinansiranja projekata za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama koje su u njihovoj nadležnosti.
“Općina Ilijaš prijavila je projekte za koje smo odobrili milion KM, općini Novi Grad 900.000 KM, općini Vogošća pola miliona KM i općini Hadžići 300.000 KM”, kazao je Delić istaknuvši da će i preostala sredstva planirana za ovu namjenu biti implementirana nakon što se steknu uslovi za to.
Ovaj program rezultat je nastojanja Vlade KS da sufinansiraju projekte koje općine realizuju u poslovnim zonama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja mogućnosti za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta.