KS: Donesena odluka o uslovima prodaje drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda

0
325
Rješava se dugogodišnji problem nabavke sirovina drvoprerađivačima s područja KS

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je, a Vlada KS donijela Odluku o uslovima i načinima prodaje drvnih šumskih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda u što spada ljekovito bilje i zaštićene rijetke vrste bilja. Donošenje Odluke je jedna od obaveza Ministarstva u okviru provođenja novodonesenog Zakona o šumama KS.
Primjenom ove odluke bit će omogućena zaštita domaćih drvoprerađivača, kao i davanje prednosti pri kupovini drvnih sortimenata svim drvoprerađivačima s područja našeg kantona u odnosu na one koji dolaze iz drugih dijelova države.
“Na ovaj način omogućit ćemo našim drvopreradivačima lakši pristup sirovinama što će dovesti do povećanja proizvodnje i poslovne aktivnosti, čime rješavamo dugogodišnji problem koji je onemogućavao drvopreradivačima s područja Kantona Sarajevo pristup potrebnim sirovinama za nesmetanu proizvodnju“, kazao je ministar privrede Adnan Delić.
Ovom odlukom uspostavlja se i sistem prodaje koji isključuje nezakonite aktivnosti i odlučivanje pojedinca kod izbora kupaca i određivanja cijena, te raspodjelu količina po kupcima što će omogućiti svima jednaku početnu šansu za nabavku drvnih šumskih sortimenata.
Kako je kazao ministar Delić, provođenjem Odluke onemogućit će se i ostvarivanje ‘ekstra-profita’ jednog ili više kupaca po osnovu favoriziranja ili privilegija, obezbjeđenje lokalnog stanovništva ogrjevnim drvetom, te razdvajanje administrativnih od ekonomskih funkcija s ciljem što kvalitetnijeg provođenja Zakona o šumama.
Jedan od prioritetnih ciljeva je i sprečavanje nelegalnih aktivnosti u oblasti prodaje drvnih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda.
Osim segmenta prodaje drvnih sortimenata, primjenom ove odluke po prvi put se u sistem uvodi obaveza prodaje nedrvnih šumskih proizvoda, te sam način njihovog prikupljanja iz šuma, odnosno stavljanje pod nadzor ubiranja ljekovitog bilja, posebno strogo zaštićenih biljnih vrsta o kojima se ne vodi računa i koje se nekontrolisano iskorjenjuju.
Podsjećamo, Ministarstvo je ranije objavilo Odluku i omogućilo javnosti i drvoprerađivačima da i sami daju svoje prijedloge prije zvaničnog donošenja na Vladi. Odluka je objavljena na stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/odluka-o-prodaji-sumskih-sortimenata