KS: Novih 2,2 miliona KM za nastavak radova na infrastrukturnom uređenju poslovnih zona

0
298
Potpisani sporazumi s općinama Centar, Vogošća, Novi Grad i Hadžići

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS, koji vrši nadzor, potpisali su danas anekse sporazuma s ovlaštenim predstavnicima četiri općine za nastavak radova na infrastrukturnom uređenju poslovnih zona na području općina Novi Grad Sarajevo, Centar, Vogošća i Hadžići.
Ukupna vrijednost danas potpisanih sporazuma je 2.266.459 KM, od čega je 632.941,15 KM za završne radove na uređenju nove poslovno–industrijske zone u Vogošći.
“Mi smo danas potpisali sporazum za sufinasiranje uređenja zapadnog pristupnog puta u novoj industrijskoj zoni, što je u biti izgradnja mosta od ulice Omladinska i rekonstrukciju dijela ulice Braće Planja, čime ćemo završiti radove na uređenju ove industrijske zone”, izjavio je Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća.
Za projekt uređenja poslovno-industrijske zone na području općine Novi Grad Sarajevo potpisan je sporazum vrijedan 801.943,33 KM, dok je za projekat u općini Hadžići izdvojeno 799.675,03 KM.
“IT park ‘Šip’ je projekt od posebnog značaja ne samo za Općinu, nego i za Kanton Sarajevo i svaka pomoć u finansiranju izgradnje ove poslovne zone je od velikog značaja. Posebno mi jer drago da smo danas na sastanku prije ovog potpisivanja dogovorili daljnje aktivnosti na realizaciji izgradnje ove poslovne zone”, istakao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.
“U Budžetu Ministarstva privrede KS planirano je sedam miliona KM za infrastrukturno uređenje zona i ove godine nastavljamo pozitivnu praksu uvećanja ovih izdvajanja. Ovo je prvi krug potpisivanja sporazuma za sufinansiranje projekata koje nam dostavljaju lokalne samouprave i nadam da ćemo ovu praksu nastaviti i ubuduće”, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.