KS: Potpisan ugovor za kupovinu 103 stana za boračku populaciju

0
570
Ugovor potpisali ministar Osmanović i v.d. direktorica Fonda za izgradnju stanova KS Lejla Khattab

Notarski ugovor za kupovinu preostala 103 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje boračke populacije u Kantonu Sarajevo potpisan je danas.
Ministar za boračka KS Omer Osmanović nije krio zadovoljstvo, nakon potpisivanja ovog ugovora sa v.d. direktoricom Fonda za izgradnju stanova KS Lejlom Khattab, obzirom da se na ovaj način trajno rješava stambeno pitanje za 103 porodice, te se napokon ukidaju dugogodišnje liste čekanja.
“Veoma sam sretan što smo priveli kraju kupovinu stanova za porodice koje godinama čekaju na realizaciju ovog prava. Naredni korak bit će potpisivanje predugovora sa budućim vlasnicima, što ćemo realizovati u narednom periodu”, istakao je ministar Osmanović.
Skupština Kantona Sarajevo prethodno je na sjednici potvrdila kupovinu ovih stanova. Za realizaciju ovog ugovora u Budžetu KS osigurano je ukupno 11.591.563 KM iz kapitalnih investicija kroz kreditno zaduženje, od čega je očekivana obaveza Ministarstva 10.221.354,42 KM, dok preostali dio troškova u iznosu od 1.370.208,58 KM snose krajnji korisnici.
Pomenuti stanovi bit će dodijeljeni pripadnicima boračke populacije, i to: roditeljima šehida, poginulih boraca/branitelja šest stanova, ratnim vojnim invalidima osam stanova, dok će suprugama šehida, poginulih boraca/branitelja biti dodijeljeno 89 stanova.