KS: Rok za dostavu dokumentacije za poticaj male privrede 18. i 19. septembar

0
264
Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić na današnjoj press konferenciji govorio je o sadržajima javnih poziva za subjekte male privrede u Kantonu Sarajevo koji su u toku. Javni pozivi raspisani su radi pomoći privredi u situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa i dio su srednjoročnih mjera koje s tim ciljem realizuje ovo ministarstvo.
Ministar Jeličić podsjetio je da je Ministarstvo privrede KS, u skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede, 20. augusta 2020. godine objavilo četiri javna poziva prema privrednim subjektima.
Na taj način omogućeno je subjektima male privrede da se u skladu sa propisanim uvjetima prijave i ostvare pravo na dodjelu poticajnih grant sredstava, odnosno na subvenciju tj. refundiranje dijela prihvatljivih plaćenih troškova, odnosno za sljedeće aktivnosti: plaćene kamate na kredite kod komercijalnih banaka, nabavku mašina, opreme, alata, uređenje (građevinski, instalacijski i radovi unutrašnjeg uređenja) i zakup poslovnog prostora, izradu poslovnog plana, softvera i konsultantske usluge i slično.
“Privrednim subjektima koji na ovaj način ostvare pravo omogućavaju se poticajna grant finansijska sredstva, čija namjena je stabilizacija poduzetničkog okruženja, obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje, očuvanje broja privrednih subjekata i očuvanje radnih mjesta u oblasti malog i srednjeg poduzetništva i obrta”, naglasio je ministar Jeličić.
Istakao je i kako su javnim pozivom obuhvaćeni sljedeći programi: Obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnijim uslovima; Subvencioniranje – refundiranje kamata po preuzetim kreditima; Poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta; Poticaj za unapređenje poduzetništva obrtnika; Edukacija mladih za obrtničko-zanatska zanimanja i zapošljavanje; Poticaj start-up subjektima male privrede; Poticaj razvoja ženskog preduzetništva i Podrška mladima za pokretanje start-up poslovnih subjekata.
“Ovim putem apeliramo na sve privredne subjekte, koji u skladu sa javnim pozivima ostvaruju pravo prijave, da je krajnji rok za dostavljanje kompletne dokumentacije po svim objavljenim pozivima 18. septembar 2020. godine putem protokola Kantona Sarajevo, odnosno 19. septembra 2020. godine putem pošte”, naglasio je ministar Jeličić.
Najavio je i da su u narednom periodu planirana dodatna, direktna poticajna sredstva za očuvanje radnih mjesta u privrednim subjektima koji su pretrpjeli najveću štetu u ovoj pandemiji.