Hotel Igman biće prodan za 5,1 milion, planirana trogodišnja investicija od 10,4 miliona KM

0
1058
Kupci su osim obnove hotela Igman zainteresirani i za vertikalne transporte

Agencija za privatizaciju (KAP) Kantona Sarajevo dobila je za (u ratu devastirani) hotel Igman ponudu od 5.105.000 KM kao iznos početne cijene, te 10.407.881,42 KM za trogodišnju investiciju kojom je planirana obnova i revitalizacija hotela i pratećih sadržaja.
Prema nezvaničnim navodima, kupac hotela Igman je nekadašnji fudbaler a sada biznismen Emir Granov, koji bi ovu investiciju trebao realizovati sa svojim inostranim partnerima, koji iza sebe već imaju uspješne projekte Sunnyland na Trebeviću i hotel Monti na Igmanu.
Plan investicije podrazumijeva trogodišnje ulaganje u revitalizaciju ovog hotela na olimpijskoj planini Igman, a ponuđač je ponudio program investiranja koji uključuje investiciju od 2.122.470,42 KM u prvoj godini, u drugoj godini 3.281.050 KM i 5.004.361 KM u trećoj godini.
Prema pravilima javnog poziva, ponuđač je pristao zadržati hotelsko-ugostiteljske i sportsko-rekreativne djelatnosti hotela Igman te je, shodno svemu navedenom, prema ocjeni Komisije za ocjenjivanje ponuda, zadovoljio tražene uvjete po Javnom pozivu.
“Ranije je hotel Igman prodavan čak 11 puta s nižom početnom cijenom od pet miliona, a 2008. godine bio je prodat za 3,5 miliona KM. Međutim, ponuđač je u nekoliko navrata tražio produženje roka za potpisivanje ugovora, a obzirom da do potpisivanja istog nikad nije došlo, Komisija je prodaju proglasila neuspjelom 21. decembra 2009. godine”, naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.
Kako navode iz Ministarstva, s obzirom na to da je ova ponuda zadovoljila kriterije javnog poziva, ostaje da vidimo hoće li hotel Igman konačno imati priliku da ponovo zasija starim sjajem. Ovo je 13. javni poziv i nadamo se posljednji.