Lufthansa grupa obustavlja nekoliko linija u regionu, nije pošteđeno ni Sarajevo

0
678
Lufthansa grupa zbog širenja Omicron varijante Covid-19 obustavlja nekoliko EX-YU ruta

Grupa Lufthansa, koju čine Lufthansa, Eurowings, Austrian Airlines, Swiss i Brussels Airlines, planira da otkaže 33.000 letova od sredine januara do februara, ili 10 posto svog ukupnog plana letova, zbog naglog pada rezervacija usljed širenja omikron varijante Covid-19, ali i oboljelih pilota.
Iako će aviokompanije Grupacije smanjiti frekvencije na gotovo svim linijama za prostor bivše Jugoslavije, devet linija će biti privremeno obustavljeno, piše portal Ex-Yu Aviation.
Najveći dio suspenzija će implementirati niskotarifni avioprevoznik Eurowings. On će privremeno obustaviti letove iz Zagreba za Stuttgart (do 7. februara) i Dusseldorf (do 1. marta), dok će linije za Köln i dalje održavati smanjenim rasporedom.
Iz Splita su obustavljeni i letovi za Keln (do 4. februara) i Stuttgart (do 13. februara), iako će usluge iz Dusseldorfa i dalje saobraćati, doduše jednom sedmičnio.
Iz bh. prijestonice, Sarajeva, aviokompanija privremeno prekida sve letove – za Keln (do 8. februara) i Stuttgart (15. februara).
Pored toga, jedina ruta Eurowingsa iz Beograda (Srbija) do Stuttgarta biće suspendovana do 4. marta.
Baza Eurowingsa u Prištini (Kosovo) biće uglavnom pošteđena, a svih osam ruta će ostati u funkciji tokom cijele zime.
Swiss International Air Lines obustavit će letove iz Ciriha za Sarajevo (BiH) od sredine januara do 14. februara i smanjiti letove za Ljubljanu (Slovenija).
Nadalje, Brussels Airlines će do 11. marta zaustaviti letove iz svog čvorišta do glavnog grada Slovenije, dok će Lufthansa smanjiti frekvencije za Beograd, Zagreb, Ljubljanu i Sarajevo. S druge strane, austrijski avioprevoznik će smanjiti svoje frekvencije ka Skoplju (Sjeverna Makedonija).
Grupa Lufthansa je upozorila da bi obustave i smanjenja frekvencija mogli biti produženi do sredine februara nakon što revidira svoj program letenja za ostatak zimske sezone, koji traje do posljednje nedjelje u martu.