Novalić i Džindić razgovarali sa načelnicima Vareša i Olova o infrastrukturnim projektima

0
356
Malim općinama treba pomoć viših nivoa vlasti i investitora, rečeno je na sastanku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su danas općinu Vareš, gdje su s načelnicima Vareša Zdravkom Maroševićem i Olova Đemalom Memagićem razgovarali o infrastrukturnim projektima.
“Saradnja sa općinama je intenzivirana, jer daleko racionalnije koriste sredstva. Danas smo razgovarali o proizvodnji plemenitih metala, turističkim destinacijama kao što je Bobovac, te povećanju komunikacije između općina. Vareš je do sada bio slijepo crijevo. Tuzlanski kanton i Vlada FBiH već rade na idejnom projektu izgradnje pruge”, kazao je premijer Novalić.
Na sastanku se razgovaralo i o izgradnji puta Vareš – Oćevija, gdje bi Federacija BiH imala ulogu moderatora, te je izražena spremnost da se pomogne lokalnoj zajednici kroz gradnju infrastrukturnih projekata, kao i zapošljavanju.
Prema riječima ministra Džindića, u Varešu i u Olovu postoje privatni rudnici koji su spremni za eksploataciju, nakon što je resorno ministarstvo izdalo sve neophodne dozvole.
“Ovo je primjer na koji način možemo pomoći rudnicima. Oba rudnika su u vlasništvu stranog partnera i posluju po zadnjim svjetskim standardima u rudarskom sektoru. To su rudnici plemenitih metala i sve rude idu na svjetsku berzu, čime je zagarantovan prihod lokalnoj zajednici”, kazao je ministar Džindić.
Dodao je da je oživljavanje željeznica naredni uslov za ekonomski isplativu eksploataciju ruda.
Načelnici su zahvalili delegaciji Vlade Federacije BiH na posjeti i podršci, ističući da malim općinama treba pomoć viših nivoa vlasti i investitora, kako bi našli prosperitet i opstojnost na tim prostorima.