Lufthansa najveći avioprevoznik u Evropi, u 2017. prevezla 130 miliona putnika

0
1210
Lufthansa se može pohvaliti dobrim rezultatima, posebno na letovima za Sjevernu Ameriku

Njemačka Lufthansa Group ponovo je prošle godine osvojila poziciju najvećeg avioprevoznika u Evropi po broju prevezenih putnika, svrgnuvši s trona Ryanair koji je zbog problema s rasporedima pilota bio prisiljen otkazati 20 hiljada letova.
Lufthansa je danas objavila da je u 2017. prevezla ukupno 130 miliona putnika. Ryanair ih je prevezao 129 miliona i time izgubio titulu najvećeg koju je Lufthansi preoteo 2016. godine.
Njemačka kompanija bilježi snažan rast nakon što je krajem 2016. godine preuzela Brussels Airlines i zacrtala proširenje poslovanja diskontnog brenda Eurowingsa koji bi trebao postati treći prevoznik u Evropi u segmentu direktnih ruta između zračnih luka, bez usputnog zaustavljanja, prenosi Hina.
Lufthansi je na ruku išao i slom njemačkog konkurenta Air Berlina u drugoj polovini 2017. godine.
Ryanair je pak srezao ambiciozne planove širenja poslovanja nakon što je zbog problema s rasporedima ostao bez dovoljno raspoloživih pilota te je bio prisiljen otkazati 20 hiljada letova.
Air France-KLM prevezao je prošle godine 98,7 miliona putnika, 5,6 posto više nego u godini ranije, uz podršku diskontnog prevoznika Transavije.
IAG, krovna kompanija British Airwaysa i Iberije, prevezao je 104,8 miliona putnika, četiri posto više nego 2016. godine.
Lufthansa je već osvojila titulu najvećeg evropskog prevoznika u kategoriji prijeđenih kilometara odnosno prihoda po putničkom kilometru (RPK), budući da leti na bliže i dalje destinacije dok Ryanair leti samo na one bliže.