U budžetu FBiH za kapitalne investicije 250 mililona KM

0
941
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da će sutra biti održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i članova kolegija oba doma Federalnog parlamenta kako bi se otklonile prepreke za održavanje sjednica.
Još uvijek je na čekanju i Budžet za 2018. godinu koji iznosi 2,88 milijardi KM. Ministrica Milićević poručuje da Budžet može biti usvojen samo ako koalicioni partneri SDA, SBB i HDZ i stranke okupljene oko HNS-a budu zajedno radile. U Budžetu za 2018. godinu 250 miliona KM je planirano za kapitalne projekte. No, bez usvajanja Budžeta neće biti ništa od novih projekata, prenosi agencija Patria.
Dodatni pritisak za održavanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH dolazi od najugroženije populacije stanovništva penzionera. Njihov zahtjev je da se što prije usvoji Zakon o PIO-u ili prijete masovnim protestima na kojima će se okupiti 100.000 penzionera.
Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je upozorio da bi Budžet trebalo usvojiti do 15. januara jer prvi transferi iz Budžeta idu polovinom januara. On je također kazao i da će sve teže prolaziti zakoni u Parlamentu kako se budu približavali izbori.
Ministrica Milićević je na pres-konferenciji kazala da je Federalno ministarstvo finansija izradilo budžet FBiH za 2018. u iznosu 2.882.661.837,00 KM i Zakon o izvršavanju budžeta FBiH za 2018., koji su dostavljeni u parlamentarnu proceduru. Istaknuto je da je ovaj budžet najveći do sada u nominalnom iznosu, te da su sredstva za kapitalne investicije značajno povećana i iznose 250 mililona KM, što je oko devet posto budžeta što je jasno opredjeljenje za pokretanje novog investicijskog ciklusa i nove razvojne projekte.
Milićević je kazala i da su ukupni javni prihodi FBiH u 2017. porasli sedam posto u odnosu na godinu ranije i iznose 8,25 milijardi KM.
Ministrica je dodala i da je u 2017. došlo do smanjenja duga Federacije BiH za 632,98 miliona KM, od čega se na smanjenje vanjskog duga odnosi 510,68 mililona KM, a ostatak od 122,30 mililona KM na smanjenje unutrašnjeg duga.