Lykos Balkan Metals želi zadržati stručnjake u BiH

0
595
Kompanija Lykos Balkan Metals protekle subote u Bijeljini organizovala je prvi Dan karijere

Kompanija Lykos Balkan Metals protekle subote u svom sjedištu u Bijeljini organizovala je prvi Dan karijere, i to u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, filijalom Bijeljina, te Rudarskim fakultetom iz Prijedora.
Dan karijere bio je prilika da desetak studenata, ali i veliki broj drugih osoba iz Bijeljine i okoline, sazna nešto više o samoj kompaniji Lykos Balkan Metals, a svi zainteresovani mogli su ostaviti svoj CV za slučaj da kompaniji bude potreban kadar njihovih kvalifikacija. Ovako mali broj studenata koji suprisustvovali Danu karijere opravdan je činjenicom da je prošle godine na smjer rudarstva upisano samo pet studenata. Ovaj događaj ujedno je bio i poziv mladima da upišu fakultete rudarskog usmjerenja, ali i drugih zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, te dokaz da postoje firme koje jedva čekaju stručnikadar.
Osnovni cilj organizovanja Dana karijere, kako je kazao Miloš Bošnjaković, generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals, je smanjenje stope nezaposlenosti i sprečavanje odliva radon sposobnog stanovništva. Veoma važan instrument za postizanje navedenih ciljeva, dodao je, je obezbjeđenje boljih uslova rada, na čemu su radili zajedno sa Zavodom za zapošljavanje.
Bošnjaković je podsjetio kako je Lykos Balkan Metals prva geološko-istraživačka kompanija koja je izlistana na jednoj berzi sa najvišim standardima na svijetu – Australskoj berzi, te kazao kako je zbog toga i poslovanje ove kompanije u svakom trenutku provjerljivo.
U kompaniji Lykos, kazao je Bošnjaković, rade stručnjaci različitih profila – ekonomisti, pravnici, stručnjaci za komunikacije, psiholozi i drugi, sa iskustvom, ali i oni kojima je to prvo radon iskustvo. Dodao je i kako imaju uposlenike koji su kod njih počeli raditi odmah po završetku fakulteta, a Dan karijere organizovali su upravo sa željom da studentima koji su pri kraju školovanja pokažu čime se bave, šta nude i da im kažu kako su im otvorena vrata i u budućnosti.

Plan kompanije Lykos Balkan Metals je da Dan karijere postane tradicionalni dogadjaj

“Zavod za zapošljavanje čini ogromne napore da poticajima povećamo zapošljavanje mladih ljudi, naročito pripravnika sa visokom stručnom spremom, teško zapošljivih kategorija, ali i svih ostalih kategorija. Međutim, imamo disharmoniju između potreba realnog i javnog sektora, jer nam fali kadra koji je neophodan realnom sektoru, kao što je kompanija Lykos Balkan Metals. Stoga je neophodno stvarati kadrove koji će konkurisati na tržištu rada i koji su nam zaista neophodni. Dolazak kompanije Lykos u našu zemlju je veoma pozitivan i dobar jer oni su ovdje donijeli i modele poslovanja i zapošljavanja koji su prisutni u Australiji. Mi smo tu da im budemo podrška i pomoć u svakom smislu jer nam treba više kompanija kao što je ova”, poručio je Siniša Kajmaković, rukovodilac bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje.
Plan kompanije Lykos Balkan Metals je da Dan karijere postane tradicionalni dogadjaj koji će se organizovati svake godine, uz podršku svih relevantnih institucija i obrazovnih ustanova sa teritorije BiH koje dijele njihove ideje i ciljeve.
Projekti na kojima firma trenutno radii za koje posjeduje istraživačke licence locirani su u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad (uključujući dijelom Jezero i Šipovo), te u opštini Čajniče u Republici Srpskoj.
Lykos Balkan Metals d.o.o. vlasnik je firmi Medeni Brijeg, SNK Metali i Braha Resources koje su nosioci istražnih licenci za projekte Sinjakovo, Sočkovac i Čajniče.