Mastercard i Nexo predstavili kreditnu karticu baziranu na kriptovalutama

0
417

Digitalna kompanija za trgovinu i kreditiranje u kriptovalutama Nexo objavila je da je u saradnji s globalnom kartičnom kompanijom Mastercard danas u Evropi lansirala prvu kreditnu karticu u svijetu baziranu na kriptovalutama.
Nexo Card bit će u početnoj fazi dostupan samo u nekoliko evropskih zemalja, a funkcionirat će kao kreditna kartica s digitalnom imovinom kao kolateralom za odobreni kredit. Kartica je povezana s kreditnom linijom koju odobrava Nexo, a bazirana je na položenim kriptovalutama. Može se koristiti kod 92 miliona trgovaca diljem svijeta koji prihvaćaju plaćanje Mastercardom. Kupci će moći potrošiti do 90 posto položene kriptoimovine, objašnjavaju u Nexu.
“Kartica ne uključuje minimalni iznos otplate (kredita), mjesečne ni naknade za neaktivnost. Nema ni deviznih naknada za iznose do 20.000 eura mjesečno”, saopćio je Nexo.
Potrošnja nije limitirana, kao ni iznos koji se može podići s otvorene kreditne linije, a kamata se plaća samo na iskorišteni iznos kredita. Za klijente s omjerom kredita i pologa od 20 posto iznosi nula posto.
Većina tradicionalnih kreditnih kartica nije osigurana pologom i uključuje limit potrošnje, napominje Reuters.
“Mastercard uviđa da digitalna imovina iz temelja mijenja svijet financija”, rekao je Raj Dhamodharan iz Mastercarda.