Mastercard Index: Bangkok, London i Pariz najposjećeniji gradovi na svijetu

0
986
Bangkok, London i Pariz su na vrhu Mastercard Indeksa gradova destinacija 2018

Bangkok, London i Pariz su na vrhu Mastercard Indeksa gradova destinacija 2018. (Global Destination Cities Index). Ovogodišnje tri top destinacije iznova podvlače važnost snažne infrastrukture, te postojanja poslovnih i zabavnih sadržaja i živahne lokalne kulture.
Mastercard Index, koji je ove godine obuhvatio 162 grada, nije samo rang lista najpopularnijih turističkih destinacija. S obzirom na broj posjetilaca i njihovu potrošnju tokom 2017. godine, dubinska analiza također pruža uvid u procjene za 2018. godinu, te po prvi put ove godine otkriva i prosječnu dužine boravka i dnevne potrošnje.

Izvor: Mastercard Indeksa gradova destinacija 2018.

Sa rastom globalne ekonomije, godišnji rast broja međunarodnih posjetilaca je porastao u 2017. godini kod svih top 10 gradova osim Seula, koji je imao nešto slabiji rezultat. Predviđanja za 2018. pokazuju rast u broju međunarodnih posjetilaca, s tim da se najveći rast očekuje u Istanbulu.
Sa približno 20 miliona međunarodnih noćenja, Bangkok se i ove godine našao na prvom mjestu i vjerovatno će tu i ostati zahvaljujući predviđenom rastu od 9,6 posto za 2018. godinu. Zanimljivo je da posjetioci ostaju u Bangkoku u prosjeku 4,7 noći i troše 173 američka dolara dnevno.

Izvor: Mastercard Indeksa gradova destinacija 2018.

Ipak, nisu svi gradovi jednaki kada se pogledaju sume koji posjetioci u njima troše. Dubai je i dalje na vrhu što se tiče količine novca koju posjetioci potroše pri boravku, u prosjeku nevjerovatnih 537 dolara dnevno.
U Top 10 mu se pridružuju i Meka, Saudijska Arabija, na drugom mjestu, a zatim i Palma de Mallorca, Španija i Phuket, Tajland. Od najposjećenijih gradova, Istanbul je na posljednjem mjestu sa prosječnom dnevnom potrošnjom od 108 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here