U Sarajevu predstavljeno prvo dualno odjeljenje

0
849
U Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu predstavljen novi smjer – bankarski tehničar

U Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu predstavljen je novi smjer – bankarski tehničar po sistemu dualnog obrazovanja. Novi smjer odabralo je 25 učenika.
Uvođenje novog smjera podržalo je Predstavništvo njemačke privrede u BiH u okviru Skills – Experts programa koje finansira Savezno ministarstvo za privredu i energiju SR Njemačke (BMWi).
Dualni sistem podrazumijeva da učenici praktičnu nastavu obavljaju direktno u bankama.
Raiffeisen banka, ProCredit Bank, Sberbank BH i NLB Banka Sarajevo su izrazile spremnost za preuzimanje učenika na praktičnu nastavu.
“Ponosni smo što je upravo naša škola dobila prvo dualno odjeljenje”, istakla je direktorica škole Jadranka Kolar, koja je ovom prilikom predstavnicima banaka uručila zahvalnice.
Emina Sarač je izrazila zadovoljstvo što će se praktični dio nastave za učenike od druge do četvrte godine realizovati i u Raiffeisen banci, a time će se učenicima povećati šanse za zaposlenje i olakšati njihov prelazak na tržište rada.
Ranije ovaj mjesec su Predstavništvo njemačke privrede, Raiffeisen banka, Srednja ekonomska škola i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo potpisali memorandum o saradnji.
Kako je navela voditeljica projekta u Predstavništvu njemačke privrede, Ramona Neuse, upravo njemačkom ekspertizom postiže se visok nivo kvalitete u obrazovanju bankarskih tehničara i time osiguravaju potrebni budući stručni zaposlenici.
Azra Ramić iz ambasade SR Njemačke naglasila je važnost ovakvih projekata koji stvaraju perspektivu za mlade u BiH i doprinose stvaranju uspješnih modela zasnovanih na partnerskoj saradnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here