Ukrajinski MHP kupuje Perutninu Ptuj

0
974
Ukrajinski MHP kupuje kompaniju Perutninu Ptuj, koja ima svoje pogone i u BiH

MHP SE, vodeći proizvođač peradi u Ukrajini, nakon navoda iz Agencije za zaštitu konkurencije Slovenije potvrdila je da želi da kupi kompaniju Perutninu Ptuj, koja ima svoje pogone i u Bosni i Hercegovini (Perutnina Ptuj-BH u Brezi i Perutnine Ptuj – S doo Srbac).
MHP je vodeći ukrajinski proizvođač peradi sa prerađivačkim pogonima u EU (Holandija i Slovačka) i prodajnom i distributivnom centru na Bliskom istoku (UAE). MHP prodaje oko 60% svoje peradi na domaćem tržištu a 40% u preko 60 zemalja širom svijeta. Visoka efikasnost proizvodnje je omogućila MHP da kontroliše rizike i kvalitet peradi u svim fazama proizvodnog procesa. Time se osigurava poštovanje svih standarda i zakona kako u Ukrajini, tako i u EU.
Ključni dio uspjeha firme MHP je intenzivni CAPEX program (oko USD 1,75 milijardi je uloženo u zadnjih 10 godina u razvojne projekte), snažan i iskusan rukovodeći tim i integrisani poslovni model.
MHP ovim širenjem pravi strateški iskorak koji će povećati vrijednosti kompaniji i ojačati njenu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobiva strateškog, dugoročnog investitora.
Zajedno sa vrlo iskusnim rukovodećim timom, MHP se obavezuje da poboljša kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj, s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Saradnja će donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima i biti pozitivan uticaj na industriju peradi na Balkanu uopšte, saopćeno je.
Od 15. maja 2008. godine, MHP je prisutna na Londonskoj berzi pod oznakom MHPC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here