Ukrajinski MHP kupuje Perutninu Ptuj

0
1207
Ukrajinski MHP kupuje kompaniju Perutninu Ptuj, koja ima svoje pogone i u BiH

MHP SE, vodeći proizvođač peradi u Ukrajini, nakon navoda iz Agencije za zaštitu konkurencije Slovenije potvrdila je da želi da kupi kompaniju Perutninu Ptuj, koja ima svoje pogone i u Bosni i Hercegovini (Perutnina Ptuj-BH u Brezi i Perutnine Ptuj – S doo Srbac).
MHP je vodeći ukrajinski proizvođač peradi sa prerađivačkim pogonima u EU (Holandija i Slovačka) i prodajnom i distributivnom centru na Bliskom istoku (UAE). MHP prodaje oko 60% svoje peradi na domaćem tržištu a 40% u preko 60 zemalja širom svijeta. Visoka efikasnost proizvodnje je omogućila MHP da kontroliše rizike i kvalitet peradi u svim fazama proizvodnog procesa. Time se osigurava poštovanje svih standarda i zakona kako u Ukrajini, tako i u EU.
Ključni dio uspjeha firme MHP je intenzivni CAPEX program (oko USD 1,75 milijardi je uloženo u zadnjih 10 godina u razvojne projekte), snažan i iskusan rukovodeći tim i integrisani poslovni model.
MHP ovim širenjem pravi strateški iskorak koji će povećati vrijednosti kompaniji i ojačati njenu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobiva strateškog, dugoročnog investitora.
Zajedno sa vrlo iskusnim rukovodećim timom, MHP se obavezuje da poboljša kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj, s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Saradnja će donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima i biti pozitivan uticaj na industriju peradi na Balkanu uopšte, saopćeno je.
Od 15. maja 2008. godine, MHP je prisutna na Londonskoj berzi pod oznakom MHPC.