Mazda predlaže Masahira Mora za novog predsjednika i glavnog izvršnog direktora

0
358
Masahir Moro nasljeđuje Akira Marumoto, koji je vodio globalno poslovanje Mazde

Mazda Motor Corporation objavila je da njezin Upravni odbor predložio da Masahiro Moro postane predsjednik i izvršni direktor. On nasljeđuje Akira Marumoto, koji je vodio globalno poslovanje Mazde od 2018. godine.
Moro (62) se pridružio kompaniji 1983. Prije nego što je preuzeo svoju sadašnju poziciju direktora i višeg upravnog izvršnog direktora zaduženog za komunikacije bio je predsjednik i izvršni direktor Mazda North American Operations od 2016. do 2021. Prije toga bio je izvršni direktor zadužen za globalni marketing i četiri je godine obnašao funkciju potpredsjednika u Mazdi Motor Europe.
Također, je Upravni odbor Mazde predložio da Jeffrey H. Guyton (56) bude imenovan direktorom za zastupanje, višim upravnim izvršnim direktorom i glavnim financijskim direktorom. On je trenutno predsjednik i glavni izvršni direktor Mazda North American Operations i viši upravni izvršni direktor zadužen za Mazdine operacije u Sjevernoj Americi. Prije toga, Guyton je deset godina vodio Mazdino evropsko poslovanje.
Martijn ten Brink, predsjednik i glavni izvršni direktor Mazde Motor Europe, komentirajući saopćenje rekao je: “Čestitam Masahiru Morou i Jeffu Guytonu. Drago mi je što će dva iskusna lidera, koji također dobro poznaju evropsku regiju, preuzeti kormilo našeg globalnog poslovanja. Evropa je oduvijek bila ključno tržište za Mazdu. S ova dva imenovanja, u vrijeme kada Evropa određuje smjer za budućnost automobilske industrije, Mazda Motor Corporation obnavlja svoju predanost evropskoj regiji i mreži partnera.”
Upravni odbor Mazde Motor Corporation odobrio je postavu izvršnih rukovoditelja koji će biti predloženi na redovnoj glavnoj skupštini dioničara i prvoj sljedećoj sjednici Upravnog odbora koja je zakazana za juni 2023.